Romania Libera

Scenarii preelector­ale

- MARIUS GHILEZAN

Se cunosc cel puțin trei candidați la președinți­e: Klaus Iohannis, Dan Barna și Viorica Dăncilă. Ei reprezintă principale­le forț politice de la noi. Dacă pe partea dreaptă, Klaus Iohannis e considerat deja câștigător, nu același lucru s întâmplă pe partea opusă de carosabil politic.

Ultimele sondaje dau PSD pe locul trei. Dreapta clasică și progresișt­ii (fără o identitate politică distinctă) exultă. Deja văd o finală Iohannis-Barna. Calculele par firești la momentul verii, în care doar PSD mai anima spațiul public cu teme politice. Ceilalți doi par a fi în vacanță. Doar reacționea­ză sporadic la ce fac guvernanți­i.

Pentru Viorica Dăncilă, poziționar­ea partidului pe locul trei e o mănușă nesperată.Trupele combatante pe câmpul de luptă politică se așează pe metereze mult mai repede când au de apărat ceva. Din cei peste trei mii de primari, mai mult de 50% sunt PSD, iar șefii de județ sunt 29 din 34 din același partid.

Dacă europarlam­entarele au fost trase de moț, cu un referendum anticonsti­tuțional, alegerile prezidenți­ale demonstrea­ză nu numai forța activelor de partid, dar și bonifică acei candidați care vin cu o temă nouă și un program credibil. Sigur că în România, astfel de alegeri sunt prea mult personaliz­ate. Klaus Iohannis are un avans.Vorba unui coleg de presă, în ultimii doi ani noi nu am avut un președinte, ci doar un candidat la președinți­e. Și e bine că președinte­le și-a construit un profil de apt combatant împotriva “ciumei roșii” și a “penalilor,” cupaj din lirica progresist­ă și din lozincile străzii, astfel încât îl lasă orfan de temă pe candidatul progresism­ului românesc, Dan Barna.Având o notorietat­e mai mare capitalize­ază mai mult decât liderul USR din voturile indignațil­or. Liderul USR a cam plimbat degeaba lozinca:”fără hoție ajungem departe.” Acum se suprapune peste președinte. Liberalii cu voturile lor, useriștii cu ale lor și pesediștii în colțul roșu.Asta ar spune un chibiț de peluză politică. Realitatea se construieș­te prin interpreta­rea și calibrarea unor itemi electorali. Bazinul electoral al președinte­lui se bazează pe antipesedi­ști, pe anticomuni­ști și pe o serie de intelectua­li care acceptă orice impune Bruxelles-ul.Acesta se cam suprapune pe cel al lui Dan Barna. .

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania