Romania Libera

DĂNCILĂ NU POATE CONVOCA UN REFERENDUM

La Caracal, în România anului 2019, o fată de 15 ani, Alexandra, a fost omorâtă, după ce și-a anunţat răpirea de trei ori la 112.

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

Autorități­le au avut nevoie de 19 ore pentru a interveni, din cauza bâlbâielil­or STS, Poliției și Parchetulu­i. „Și eu sunt Alexandra” s-a strigat sâmbătă în mai multe orașe. Pe fondul protestelo­r, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ia în calcul posibilita­tea convocării unui referendum de consultare a românilor în vederea înăspririi drastice a

pedepselor pentru crimă, viol şi pedofilie. Ar fi vorba de măsuri precum închisoare­a pe viaţă sau castrarea chimică. Însă, potrivit Constituţi­ei, premierul nu are dreptul să declanşeze nici un tip de referendum, acest atribut revenind președinte­lui. De altfel, reprezenta­nții PNL și USR atrag atenția că modificare­a legislație­i penale poate fi operată de Parlament fără convocarea unui referendum. Președinte­le Klaus Iohannis a cerut ministrulu­i de Interne şi şefului STS să facă ancheta cu celeritate şi a solicitat un prim raport în şedinţa CSAT de marţi.

Analizez posibilita­tea convocării unui referendum de consultare a românilor pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie.“VIORICA DĂNCILĂ, Premierul României

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ia în calcul posibilita­tea convocării unui referendum de consultare a românilor în vederea înăspririi drastice a pedepselor pentru crimă, viol şi pedofilie, în contextul crimei de la Caracal. Dancilă a precizat că ar fi vorba de măsuri precum închisoare­a pe viaţă sau castrarea chimică, susţinând că aceste măsuri au nevoie de o validare populară înainte de a fi aplicate. Promisiune­a a fost făcută pe fondul protestelo­r de stradă declanșate după ce autorități­le au avut nevoie de 19 ore pentru a interveni în urma a trei apeluri la 112, venite de la Alexandra, fata răpită. Între timp, din cauza bâlbâielil­or STS, Poliției și Parchetulu­i,Alexandra a fost omorâtă.

Însă, potrivit Constituţi­ei, premierul nu are dreptul să declanşeze niciun tip de referendum. Atât Constituți­a, cât și Legea referendum­ului prevăd că preşedinte­le are prerogativ­a de a convoca o consultare populară pe probleme de interes naţional. Premierul a adăugat că este analizată şi posibilita­tea emiterii unei ordonanţe de urgenţă „pentru eliminarea tuturor deficienţe­lor legislativ­e care vor fi identifica­te de către grupul de lucru“.

De ce nu este convocat Parlamentu­l?

În declarații­le sale, premierul a omis varianta cea mai normală de schimbare a legislație­i: convocarea unei sesiuni extraordin­are a Parlamentu­lui pentru a înăspri pedepsele pentru infracțiun­ile menționate. În mod normal, o astfel de procedură ar fi rapidă,dat fiind că nu există niciun partid politic care să se opună acesparte

tor modificări. Însă premierul a ocolit această variantă pentru că parlamenta­rii sunt în vacanță și există riscul să nu fie cvorum în sesiunea extraordin­ară. De aceea,Dăncilă a preferat o formulare vagă, fără termene, atunci când a venit vorba de implicarea Legislativ­ului. „Pe lângă referendum, vom acţiona şi în Parlament pentru modificări care vor viza corectarea deficienţe­lor legislativ­e pe care grupul de lucru interinsti­tuţional le va identifica“, mai susţine premierul.

 ??  ??
 ?? FOTO: GOV.RO ?? Premierul Viorica Dăncilă a vorbit despre înăsprirea legislație­i. Referendum­ul anunţat de prim-ministrul Viorica Dăncilă, după tragedia de la Caracal, poate fi convocat doar de președinte­le Klaus Iohannis.
FOTO: GOV.RO Premierul Viorica Dăncilă a vorbit despre înăsprirea legislație­i. Referendum­ul anunţat de prim-ministrul Viorica Dăncilă, după tragedia de la Caracal, poate fi convocat doar de președinte­le Klaus Iohannis.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania