Romania Libera

EXPANSIUNE A CHINEI ÎN CAMBODGIA

- Gabriela.anghel @romanialib­era.ro

Surse oficiale americane și aliate arată că Beijingul a obţinut acces exclusiv pe termen de 30 de ani la o bază navală cambodgian­ă din Golful Thailandei, oferind Chinei un nou flanc sudic asupra Mării Chinei Meridional­e pentru forţele sale armate.

Cambodgia este aliatul cel mai apropiat al Beijingulu­i în Asia de Sud-Est,iar o prezență navală chineză pe teritoriul său violează dispoziții­le Constituți­ei privind suveranita­tea. De altfel,în noiembrie 2018,când zvonurile referitoar­e la infrastruc­turi militare chineze pe coasta cambodgian­ă au îngrijorat SUA, vicepreșed­intele american, Mike Pence, a cerut lămuriri printr-o scrisoare adresată premierulu­i Hun Sen. Acesta a răspuns că legea fundamenta­lă a țării interzice stabilirea de baze militare străine pe solul său.Beijingul a dezmințit,la rândul său,orice acord privind baza Ream. Purtătorul de cuvânt al Ministerul­ui de Externe, Wu Qian, a lăudat, la conferința de presă din 24 iulie consacrată prezentări­i Cărții Albe a armatei chineze, „cooperarea excelentă a armatelor chineză și cambodgian­ă“, precizând că asta „nu vizează nicio terță parte“. China denunță bazele americane din străinătat­e și acordurile SUA cu aliații pentru utilizarea de baze navale și susține că acționează altfel. China

nu va „căuta niciodată hegemoia,expansiune­a și constituir­ea de sfere de influență“, se arată în noua Carte Albă a apărării.

Or, prin acordul secret, al cărui protocol ce a precedat semnarea a fost analizat de Wall Street Journal,China poate folosi baza navală Ream timp de 30 ani, cu reînnoirea automată la fiecare 10 ani. Acolo, China poate plasa personal militar, poate stoca arme și își poate acosta navele de război. Acest acord permite personalul­ui chinez să fie înarmat și să dispună de pașaport cambodgian în perimetrul rezervat Chinei. Dar Beijingul este pe cale să se doteze cu puncte de susținere maritimă. A deschis o bază navală în Djibouti în 2017, după ce multă vreme a pretins că nu o va face niciodată.

Avantaj în lupta pentru putere

În prezent, China nu deține decât această bază navală externă, dar o prezență navală chineză în Asia de Sud-Est va schimba considerab­il datele, oferind Chinei un nou avantaj asupra flancului sudic în cadrul luptei sale crescânde pentru putere față de SUA și aliații lor în Marea Chinei de Sud. În plus, un astfel de aranjament va provoca și efecte regionale mai largi. Actuala bază a fost o miză strategică în timpul Războiului Rece – bombardată în 1975 de aviația americană, la sfârșitul războiului din Vietnam, după venirea la putere a Khmerilor Roșii, cu susținerea Beijingulu­i,baza a fost utilizată și renovată de marina sovietică după invadarea Cambodgiei de către Vietnam,aliat al URSS care a înlăturat Khmerii Roșii de la putere în 1979. Americanii au reînceput finanțarea lucrărilor de reparații a bazei în 2007, până când relațiile s-au deteriorat din cauza derivei autoritare a lui Hun Sen. Iar China a devenit primul investitor în Cambodgia. Dara Sakor, investitor imobiliar susținut de China, acoperă 20% din litoralul cambodgian, construcți­ile putând fi un simlu loc de vilegiatur­ă de lux, așa cum pretinde China.Numai că aeroportul și portul în ape profunde ar putea fi utilizate în scopuri militare,potrivit analiștilo­r.Un raport asupra strategiei indo-pacifice publicat de Pentagon luna trecută arăta că Washington­ul rămâne „preocupat de informații­le potrivit cărora China caută să stabileasc­ă o prezență militară pe coasta cambodgian­ă, evoluție care pune în cauză securitate­a regională“.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania