Romania Libera

PREDIABETU­L ESTE REVERSIBIL

Prediabetu­l este acea stare în care glicemia este mai mare decât cea normală, dar nu suficient de mare încât să indice instalarea diabetului. Nu are întotdeaun­a simptome, însă un simplu test de sânge va depista acest lucru.

- elena.marinescu @romanialib­era.ro

Există o serie de factori de risc – greutatea excesivă, vârsta de peste 45 de ani și sedentaris­mul – care pot duce spre diabet de tip 2 și boli cardiovasc­ulare dacă nu luați măsuri pentru a ”scăpa” de prediabet. Specialișt­ii citaţi de centrulant­idiabetic.ro propun cinci măsuri simple de prevenţie:

Slăbiți. Dacă scăpați de 7% din greutatea corporală, efectele vor fi spectaculo­ase. Primul pas pentru a preveni instalarea diabetului este să mâncați alimente mai sănătoase și cu mai puține calorii. Începeți să monitoriza­ți greutatea, obiceiuril­e alimentare și nivelul de activitate fizică.

Mâncați sănătos. O regulă demnă de urmat este să umpli jumătate de farfurie cu legume fără amidon (sparanghel, varză de Bruxelles

sau morcovi); un sfert de farfurie trebuie să fie cu legume cu amidon (cartofi, porumb sau mazăre), iar restul farfuriei ar trebui să fie constituit din proteine (pui, pește sau fasole). Aveți grijă la carbohidra­ți, care pot crește glicemia.

Activitate fizică. Veți slăbi mai ușor și vă veți simți mai bine dacă veți arde mai multe calorii, iar o plimbare de 30 de minute în pas rapid, de 5 ori pe săptămână, ar trebui să fie suficientă.

Somn. Dacă nu puteți dormi, vă treziți prea devreme sau dormiți mai puțin de cinci ore pe noapte, cel mai probabil veți ajunge la diabet. Ideal este să dormiți 7-8 ore pe noapte. Ca să aveți un somn liniștit, evitați consumul de alcool sau cofeină în timpul serii și culcați-vă la aceleași ore mereu.

Medicația. Anumite medicament­e vă pot ajuta să țineți glicemia, greutatea, colesterol­ul și tensiunea arterială sub control – toate acestea pot fi date peste cap în prediabet.

Deşi în majoritate­a cazurilor nu sunt prezente simptome, nivelul crescut al zahărului din sânge poate să ducă la sete excesivă, urinare frecventă sau vedere neclară.” CENTRUL ANTI DIABETIC.RO

 ??  ??
 ??  ?? Diagnostic. Valoarea glicemiei,între 100-120 mg/100 ml de sânge
Diagnostic. Valoarea glicemiei,între 100-120 mg/100 ml de sânge

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania