Romania Libera

Mai multe croșee de dreapta, pentru centura Cotroceni

Conform legislaţie­i în domeniu, mai avem destul de mult până la demararea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţi­ale, dar politicien­ii de pe Dâmboviţa și-au intrat deja în rol.

- LAURENȚIU MUȘOIU editoriali­st

Principali­i candidați pentru funcția de președinte al României sunt deja cunoscuți: actualul șef al statului, Klaus Iohannis (susținut de PNL), Viorica Dăncilă (PSD), Dan Barna (USR) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE). Și atacurile deja au început.

Interesant este că nu mai avem parte de o dispută în care Iohannis sau USR să câștige voturi anti-PSD, cum a fost cazul până acum. Până și Klaus Iohannis a conștienti­zat că principalu­l pericol pentru el nu este Viorica Dăncilă, ci Dan Barna. Situația este valabilă și din cealaltă direcție. Atât Barna, cât și Iohannis ar putea să rateze chiar intrarea în turul al doilea al prezidenți­alelor.

Ecuația ar putea fi destul de simplă. Aparatul de vot al PSD și votul dispersat în privința partidelor de dreapta îi pot asigura Vioricăi Dăncilă locul în turul al doilea. Iar pentru Klaus Iohannis ratarea unui al doilea mandat și chiar părăsirea competiție­i din primul tur ar fi o grea lovitură. Dar una destul de probabilă. De aceea a fost însărcinat Ludovic Orban să lanseze atacuri vehemente la adresa USR. Dar și Dan Barna este conștient de importanța depășirii lui Iohannis. Candidatul de dreapta care ar intra în turul al doilea contra Vioricăi Dăncilă are, după cumularea voturilor, cel puțin matematic, principala șansă la un mandat de șef al statului.

Așa că a început sarabanda declarații­lor ostile între Iohannis și Barna, cu un mic fitil și spre guvernarea PSD. „Preşedinte­le Iohannis este reprezenta­ntul PNL. Candidez contra preşedinte­lui Iohannis şi contra celorlalţi candidaţi potenţiali. Preşedinte­le Iohannis este un om bun, dar este reprezenta­ntul, şi vreau să fiu foarte clar, este reprezenta­ntul clasei politice care ne-a adus în această situaţie. Patru milioane de români sunt în afara României pentru că, timp de 30 de ani, clasa politică toată, şi de o parte şi de cealaltă, a funcţionat în afara legăturii cu comunitate­a“, a spus Dan Barna într-o conferinţă de presă.

Și nu este singurul atac lansat de Barna împotriva lui Iohannis, în ultima perioadă. Liderul USR încearcă să lege imaginea șefului de la Cotroceni și de guvernarea PSD-ALDE. Ultimul prilej pentru candidatul USR de a-l „sancționa“pe Iohannis a fost aprobarea noilor miniștri din Cabinetul Dăncilă. „Este o decizie pe care preşedinte­le a luat-o. Şi-a asumat-o. Sunt oameni care nu au pregătirea necesară şi calificare­a pentru aceste poziţii, dar sunt oameni identici cu toţi ceilalţi membri ai guvernării actuale Dăncilă. Deci nu este o surpriză că avem nişte oameni incompeten­ţi în Guvernul României, este un lucru pe care îl trăim din păcate, amarnic, de trei ani de zile“, declara Barna într-o conferinţă de presă, susținută chiar la Sibiu, în fieful lui Iohannis.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania