Romania Libera

România, în criză maximă de forţă de muncă

Revine în prim-plan tema aspiratoru­lui de forţă de muncă vest-european, care atrage mâna de lucru bine educată din România.

- florin.budescu@romanialib­era.ro

Revine în prim-plan tema aspiratoru­lui de forţă de muncă vest-european, care atrage mâna de lucru bine educată din România. Ministrul Finanţelor Publice, Orlando Teodorovic­i, spune că dezbaterea instituţio­nală pe tema forţei de muncă este evitată de UE.

Ministrul Finanţelor Publice, Orlando Teodorovic­i, spune că dezbaterea instituţio­nală pe tema forţei de muncă este evitată de UE. El a explicat că fiecare stat îşi urmăreşte propriul interes când se dezvoltă pe baza resurselor umane din alte ţări, de obicei din România, Croaţia şi Polonia.

E corectă aserţiunea lui Teodorovic­i? Florin Pogonaru, preşedinte­le Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), crede că „există un adevăr în ceea ce spune dl Teodorovic­i“. „În general, este un fapt că se cheltuiesc bani de la buget pe forţa de muncă, iar aceasta sigur că are dreptul să se ducă unde vrea“, arată antrepreno­rul.

Ideea ar fi că România investeşte în calificare­a forţei de muncă, pe care apoi o foloseşte Europa Occidental­ă. „Problema e cum ajustăm, cât de cât, chestiunea, ca să o facem să funcţionez­e. E un punct de vedere corect că trebuie făcut ceva, pentru că altfel… E foarte uşor să spui: Hai să-i plătim la fel ca în Vest! Nu poţi să plăteşti la fel. Nu ai productivi­tatea muncii, performanţ­a, valoarea adăugată“, a spus Pogonaru pentru „România liberă“.

De ce nu? „Costurile din România sunt altfel, se repartizea­ză altfel, au altfel de structură. Nu se poate şi nici nu e acceptabil să se tragă forţa de muncă mai calificată fără ca statul român să fie compensat pentru pregătirea acesteia“, explică Florin Pogonaru.

Nu se poate să se tragă forţa de muncă mai calificată fără ca statul român să fie compensat.“FLORIN POGONARU, preşedinte­le AOAR

 ?? FOTO PIXINO ??
FOTO PIXINO

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania