Romania Libera

Ministrul rus al Energiei anunţă care sunt planurile Moscovei cu a doua linie a gazoductul­ui spre Europa

A doua conductă a gazoductul­ui TurkStream este planificat­ă să treacă prin Bulgaria, Serbia şi Ungaria, a anunţat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak.

- FLORIN.BUDESCU@ROMANIALIB­ERA.RO

Conducta TurkStream, construită în prezent între Rusia şi Turcia, via Marea Neagră, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Rusia vrea să ajungă la un acord pe termen scurt cu Kievul privind tranzitul gazelor ruseşti spre Europa, pentru a câştiga timp până la finalizare­a gazoductul­ui care va ocoli Ucraina. Actualul acord pe 10 ani cu Ucraina expiră la finalul acestui an.

Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, ar urma să aprovizion­eze exclusiv piaţa locală din Turcia, de la 1 ianuarie 2020. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, este destinată aprovizion­ării clienţilor din Europa de Sud-Est.

Grupul rus Gazprom trebuia să aleagă una dintre cele două posibile rute pentru cea de-a doua linie TurkStream: prin Bulgaria sau Grecia. Conform declaraţie­i ministrulu­i rus al Energiei, a doua linie a gazoductul­ui TurkStream va trece prin Bulgaria, către Serbia şi Ungaria. Novak nu a precizat cum se va continua linia din Ungaria. “Lansarea celei de-a doua linii depinde de implementa­rea de către partenerii noştri europeni a infrastruc­turii legate de gazele naturale”, a declarat oficialul rus.

Ramura Balkan Stream

Luna trecută, preşedinte­le Parlamentu­lui Bulgar, Tsveta Karayanche­va, a declarat că Sofia intenţione­ază să finalizeze anul viitor construcţi­a gazoductul­ui Balkan Stream. Acesta este o ramură a gazoductul­ui TurkStream care ar urma să transporte în principal gaze naturale ruseşti, către Serbia, de la graniţa Bulgariei cu Turcia. Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizion­ează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal - Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică. Vii controvers­e s-au iscat, de-a lungul timpului, asupra naturii strict economice sau geoeconomi­ce a acestor proiecte ale Moscovei.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania