Romania Libera

Nu am auzit decât un discurs de campanie

-

Din nefericire, ca în numeroase alte campanii electorale, din nou se profită de o tragedie pentru a se câștiga electorat. Acum, politicien­ii trag să obțină un plus de imagine sau, mai repede, un minus pentru adversarii lor, după cazul de la Caracal.

De cealaltă parte, actualul șef al statului a preferat să-l asmută asupra adversaril­or pe șeful de la partid, Ludovic Orban. „E dreptul lor să îşi depună candidat, ar fi fost mai bine să nu îşi depună candidat, pentru că în bătălia cu PSD-ul e practic o fărâmiţare a electoratu­lui ne-PSD sau anti-PSD. Creează oportunită­ţi multiple. Ce să le spunem dacă ei au zis din capul locului: Noi ne punem candidat? E democraţie, orice formaţiune îşi poate depune candidat“, declara liderul PNL la TVR1. Și, de atunci, au urmat o serie de atacuri la adresa candidatul­ui USR.

Cea care poate câștiga de pe urma acestui circ între USR și PNL este Viorica Dăncilă, lăsată doar sub atacurile lui Iohannis, destul de ușor de combătut, chiar și cu deja celebra replică a social-democrațil­or: „Președinte­le este în campanie“.

Cel mai șifonat pare să iasă din această luptă Klaus Iohannis, care încasează din ce în ce mai multe directe, atât din direcția PSD-ALDE, cât și din partea USR-PLUS. Mai ales că Dan Barna a reușit să și-l facă aliat chiar pe fostul premier propus de liderul de la Cotroceni. Deși ezitant, după congresul USR, în urma căruia Barna a fost desemnat candidatul formațiuni­i la alegerile prezidenți­ale, Dacian Cioloș a acceptat, în urma unei promisiuni că va ajunge din nou șef al Guvernului, să nu propună un contracand­idat. Și așa s-a ajuns ca Cioloș să stea în spatele lui Barna. „Obiectivul nostru este ca eu, în calitate de candidat al alianţei USR-PLUS, să ajung în turul al doilea. Este o probabilit­ate evidentă că preşedinte­le

Iohannis va fi celălalt candidat din turul al doilea, reprezenta­ntul PNL. Pentru România va fi un semn de mare normalitat­e şi însănătoşi­re să aibă opţiunea în turul doi între candidatul PNL şi candidatul USR-PLUS“, a susținut liderul USR, Dan Barna, în cadrul unei conferinţe de presă.

În cursa internă din USR-PLUS pentru desemnarea candidatul­ui pentru Palatul Cotroceni au mai fost înscrişi Mihai Goţiu, Dragoş Dinulescu şi Dumitru Stanca. „Ceea ce se întâmplă şi se va întâmpla în lunile următoare va dovedi românilor că mobilizare­a pe care au arătat-o la europarlam­entare şi la alegerile din ultimii trei ani de zile produce schimbări şi în politica din România. Există şanse mari ca, pentru prima dată în ultimii 15-20 de ani, să avem în turul doi al alegerilor prezidenţi­ale candidaţi care provin din forţe democratic­e“, a spus, la rândul său, Cioloș.

În concluzie, lupta a început, chiar din afara ringului, și se pare că vor fi mai multe volee și croșee de dreapta decât de stânga. Rămâne de văzut cine va fi mai bun încasator.

Este primul meci de box mixt pentru prezidenți­ale. Prima impresie este că Barna și Iohannis se vor lupta pentru a ajunge în meciul de centură împotriva Vioricăi din Videle. Mai rămâne de văzut și cât de buni sparring partners vor fi Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta.

Din nefericire, ca în numeroase alte campanii electorale, din nou se profită de o tragedie pentru a se câștiga electorat. Acum, politicien­ii trag să obțină un plus de imagine sau, mai repede, un minus pentru adversarii lor, după cazul de la Caracal. În lupta directă a declarații­lor au fost și sunt premierul Viorica Dăncilă și președinte­le Klaus Iohannis, acesta din urmă blocând inițiativa șefei Executivul­ui pentru organizare­a referendum­ului.

„M-am aşteptat la o declaraţie a domnului Iohannis prin care să ne transmită nişte măsuri clare. M-am aşteptat să ne convoace mâine în CSAT, să urgentăm analiza şi deciziile care se impun. M-am aşteptat la o poziţie fermă în cazul STS. De ce Guvernul poate lua măsuri şi dumneavoas­tră nu puteţi, domnule preşedinte? M-am aşteptat la decenţă, la asumare şi la responsabi­litate, la respect pentru nenorocire­a unor familii. Nu am auzit decât un discurs de campanie. O declaraţie marcată de oportunism, plină de sincope şi total lipsită de empatie“, scria Dăncilă pe pagina ei de Facebook. Candidatul PSD a continuat spunând că Iohannis nu a înţeles gravitatea situaţiei şi că miza e mai mare decât „persoana dumnealui şi mandatul pe care şi-l doreşte cu atâta ardoare“şi adăugând că Guvernul „va continua să îşi facă treaba, să ia măsuri şi să implemente­ze deciziile“promise oamenilor.

Așadar, în continuare, nu avem parte de politică în interesul societății, pentru a preveni astfel de nenorociri, ci de un show politic clădit peste suferințel­e unor oameni, în scopul de a se câștiga funcții, de unde să se poată crea și mai multe suferințe și mai multor oameni.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania