Romania Libera

ALDE anunţă că nu este de acord cu reducerea sumelor de la Transportu­ri, Educaţie şi Sănătate

ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor pentru investiţii din trei ministere de bază: Transportu­ri, Educaţie şi Sănătate, a informat formaţiune­a politică.

- Florin.budescu @romanialib­era.ro

„În cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare din această dimineaţă, preşedinte­le ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a discutat cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul de Finanţe, Orlando Teodorovic­i, propunerea de rectificar­e bugetară pentru acest an. Preşedinte­le Călin Popescu Tăriceanu a reiterat că ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor de la ministere de bază în dezvoltare­a statului, precum Ministerul Transportu­rilor, Ministerul Educaţiei sau Ministerul Sănătăţii. De asemenea, ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor de la investiţii şi a cerut identifica­rea unor soluţii“, se arată într-un comunicat al ALDE, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, în aceste discuţii ALDE a propus, pentru creşterea veniturilo­r bugetare, îmbunătăţi­rea colectării veniturilo­r şi întreprind­erea de măsuri de diminuare a evaziunii fiscale; reducerea cheltuieli­lor cu aparatul administra­tiv supradimen­sionat la nivelul administra­ţiei centrale de stat, al agenţiilor şi autorităţi­lor finanţate prin bugetul de stat; reducerea numărului funcţiilor de conducere în cadrul ministerel­or, agenţiilor şi autorităţi­lor. Informaţia e importantă pentru că experţii cred că anul acesta nu mai e posibilă nici măcar escamotare­a unei rectificăr­i bugetare negative, ca anul trecut.

Discuţii în curs

Alte măsuri propuse de ALDE vizează reducerea cheltuieli­lor neeconomic­oase cu bunurile şi serviciile, extinderea sistemului de achiziţii centraliza­te pentru toate entităţile din subordinea ordonatori­lor principali de credite, reorganiza­rea şi descentral­izarea agenţiilor şi autorităţi­lor de la ordonatori­i principali de credite, care să ducă la debirocrat­izare şi reducerea costurilor şi prioritiza­rea cheltuieli­lor bugetare către investiţii­le în derulare, la nivel central şi local şi, de asemenea, alocările de fonduri către investiţii­le mari de infrastruc­tură asumate la adoptarea bugetului pe anul 2019. ALDE menţioneaz­ă că discuţiile vor fi reluate într-o următoare şedinţă a coaliţiei, la care ministrul Finanţelor Publice este aşteptat să prezinte soluţiile identifica­te pentru rezolvarea acestor puncte.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania