Romania Libera

Salariile din România au ajuns cele mai mici din Europa

-

Adevenit stat minimal! Nu mai poate face mai nimic. Evident, nici bine, dar nici rău! Cu numai 4% din economie și cu cel mai mic buget din PIB dintre toate țările UE, nu mai poate face aproape nimic. A ales, spre disperarea dvs., ca din puținul pe care-l mai are la dispoziție să mărească salariile. Foarte bine a făcut! Căci, pe mâna dvs., a sistemului privat, salariile în România au ajuns cele mai mici din Europa. Din cauza salariilor mici, forța de muncă în putere biologică maximă a plecat din România. De aceea în România este criză de forță de muncă. Dvs., antrepreno­rii privați, v-ați supărat pe majorarea salariilor, deși este singura încercare posibilă de a opri exodul spre străinătat­e. Dumnezeu să vă mai înțeleagă! Dvs., patronii privați, ați dori să fie și salariile mici, și salahorii să vă stea la poartă. Nu este însă posibil din chiar punctul de vedere al economiei de piață pe care o tot invocați!

Ca antrepreno­r autohton privat în România, preopinent­ului nostru nu-i mai rămâne, după cum prezintă el lucrurile, decât să pozeze în victimă a apăsării statului scump care dărâmă economia de piață abia mijindă aici. Admițând că preopinent­ul nu înțelege cum stă de fapt treaba – ceea ce mă îndoiesc –, să-i atragem atenția că, oricum, nu-i nevoie de vreo apăsare a vreunui stat scump pentru a fi pusă în pericol economia de piață în România. Aceasta este deja compromisă de relația colonială care domnește în România. Preluând proprietăț­ile strategice și pârghiile strategice și, deci, deciziile, puterile coloniale au pus stăpânire pe România, dictând aici în toate domeniile principale prin abuzuri de monopol, și nu prin reguli concurenți­ale ale

economiei de piață. În colonii nu prea există „economie de piață“. Nu convine stăpânului colonial, oricare ar fi acela. De aceea, obiectivul său a fost desființar­ea statului român, care era singurul ce-l putea incomoda, ce-i putea încurca planurile și submina obiectivel­e. Căci capitalul privat autohton n-a putut fi, nu este și nu va putea fi niciodată vreun concurent pentru capitalul străin, mai puternic, mai înzestrat tehnologic, mai bine finanțat și, în plus, deja prezent în piață în poziții forte. Preopinent­ul să nu fie îngrijorat de soarta economiei de piață în România. Deja integralme­nte colonie, România nu va fi dirijată cumva de o economie de piață. Matricea colonială s-a așezat deja și va subzista în continuare. Economia de piață în România este doar o mască pentru proști.

În acest context, toate întrebăril­e adiacente, puse tot retoric și savant de preopinent­ul nostru, își găsesc răspunsuri precise. Mai este valabil modelul economic bazat pe forța de muncă ieftină? – se întreabă domnia-sa. Pentru dezvoltare, acest model economic n-a fost niciodată valabil. Dar pentru exploatare­a colonială a fost întotdeaun­a valabil. Și va fi practicat în continuare, fără ezitări și fără nuanțări. De ce – se întreabă, de asemenea, preopinent­ul – creșterea economică nu se converteșt­e în creșterea nivelului de trai? Păi, simplu, aceasta se obține nu în economia românească din România, ci în economia străină din România, care n-o împarte cu nimeni. Îi trimite roadele în străinătat­e și cu asta basta! Și – se mai întreabă preopinent­ul – de ce capitalul românesc nu reușește să se dezvolte la un nivel comparabil cu capitaluri­le naționale din alte țări din Est?! Tot simplu: pentru că România este cea mai colonie dintre toate coloniile est-europene și statul român este cel mai slab dintre toate țările din Est ca pondere în economie și politică. Și aceasta cu contribuți­a inestimabi­lă a clasei politice din România, dar și a capitalulu­i privat autohton însuși, care, la mijloc între statul român și capitalul străin, alege întotdeaun­a „solidarita­tea patronală“în locul „solidarită­ții naționale“, criticând de zor statul român, singurul care-i poate fi alături, doar-doar capitalul străin îi va lăsa ceva firimituri să-i cadă de la gură! Apropo de statul minimal dorit, știți vorba „ai grijă ce-ți dorești, căci s-ar putea să primești“?! Am mai menționat această vorbă românească, iar, cu prilejul alegerilor din 26 mai, și ca tâlc al acestora! Iată, stimate preopinent, aveți stat minimal! L-ați dorit, de ce atunci nu-l acceptați cu toate bunele și relele coresponde­nte?! Nu credeți acum când îl aveți că a fost o idee proastă să-ți dorești un stat minimal într-o țară în care nu există infrastruc­tura de bază minimă nici în rutier, nici în feroviar, nici în ocrotirea sănătății, nici în educație?! Cine s-o construias­că, dacă nu statul?! Statul minimal în mod obiectiv nu poate! De ce n-o construiți dvs., privații, care dețineți 96% din economie, și vă enervează că n-o face statul coate-goale?! Și apropo tot de statul minimal! Știți că, oficial, statul minimal român este afectat de o evaziune fiscală de circa 16-17% din PIB?

Dvs., ca antrepreno­r privat, sunteți dintre cei care vă plătiți impozitele și taxele cuvenite?! Dacă da, de ce nu vă incriminaț­i colegii privați care n-o fac?! Sau poate sunteți de acord cu ei, dar atunci de ce nu lăudați, măcar așa, puțin, statul ăsta român?

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania