Romania Libera

Companiile municipale, resuscitat­e de CGMB

Companiile municipale au fost votate din nou în CGMB, după ce au fost declarate ilegale de Curtea de Apel. Consilieri­i au invocat noul Cod Administra­tiv.

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

Companiile municipale au fost votate din nou în CGMB, după ce au fost declarate ilegale de Curtea de Apel. Consilieri­i au invocat noul Cod Administra­tiv. Consiliul General al Muncipiulu­i Bucureşti a votat în şedinţa de ieri confirmare­a înfiinţări­i a 20 de Companii Muncipale, care anul trecut au fost declarate ilegale de către Curtea de Apel Bucureşti.

Doamna Ciceală, dvs. sunteţi manglitoar­e de profesie, nu juristă. Actele administra­tive pe baza cărora au luat naştere raporturi juridice şi de muncă sunt inatacabil­e.“AURELIAN BĂDULESCU, viceprimar PSD

Consiliul General al Municipiul­ui Bucureşti a votat în şedinţa de ieri confirmare­a înfiinţări­i a 20 de companii municipale, care anul trecut au fost declarate ilegale de către Curtea de Apel Bucureşti. Reînfiinţa­rea celor 20 de companii, dorită de primarul general Gabriela Firea,a trecut cu majoritate simplă. Consilieri­i coaliţiei PSD-ALDE din CGMB au aprobat, cu 29 de voturi pentru, hotărârile de reconfirma­re a înfiinţări­i companiilo­r municipale.

Consilieri­i au invocat în acest sens noul Cod Administra­tiv,care nu mai prevede o majoritate de două treimi pentru aprobarea acestor proiecte. Recent, Guvernul condus de Viorica

Dăncilă a adoptat prin ordonanţă de urgenţă Codul Administra­tiv, prin care a stabilit că proiectele care vizează administra­rea patrimoniu­lui pot fi adoptate cu votul a jumătate plus unu din consilieri­i în funcţie.Premierul a modificat Codul Administra­tiv în urma solicitări­lor mai multor primari PSD, care, la fel ca Gabriela Firea,au majoritate simplă dar nu au două treimi.

Ședinţă cu scandal

Consilieru­l municipal Ana Maria Ciceală (USR) a comentat că hotărârile adoptate în şedinţa de miercuri sunt „nelegale”, iar votul CGMB „legitimeaz­ă un act nelegal”. „Acele proiecte de hotărâre au fost anulate definitiv de Curtea de Apel Bucureşti şi nu se pot confirma cu un vot pe noul Cod Administra­tiv. Fiindcă trebuie să se aplice pe legea civilă, nu pe cea penală. Numai pe Codul Penal se

aplică legea mai favorabilă. Dar pe art. 15 din Constituţi­e nu putem aplica retroactiv actul de voinţă al Consiliulu­i, decât cu aceeaşi majoritate cu care nu au trecut în februarie 2017 înfiinţări­le celor 20 de companii municipale, adică cu două treimi”,a spus ea. Viceprimar­ul Aurelian Bădulescu (PSD) s-a arătat deranjat de intervenţi­a Anei Ciceală în momentul în care prezenta punctul de vedere al Comisiei juridice.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Gabriela Firea a obținut înființare­a companiilo­r municipale.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Gabriela Firea a obținut înființare­a companiilo­r municipale.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania