Romania Libera

Conștiința profesiona­lă n-are de-a face cu mărimea salariului

Cazul Alexandrei a developat doar în câteva zile starea dezastruoa­să, falimentar­ă, a statului român în relația cu cetățeanul lui – situație care durează de decenii.

-

ând intri și astăzi într-o secție de Poliție, întâlnești mult din atmosfera antedecemb­ristă – același aer stătut, de caschetă dată pe ceafă, aceeași ostilitate față de petent, aceeași neîncreder­e plictisită a tablagiulu­i care îți înregistre­ază în scârbă plângerea sau doleanța („Ah, nici măcar nu știi adresa unde ești sechestrat­ă?“), aceeași batjocură mocnită („Lăsați, doamnă, a fugit cu un Făt-Frumos!“), aceeași obrăznicie („Bă, nene, spargem ușa, dar dacă fata dumitale e cu vreun hăndrălău, matale plătești tot deranjul...“), aceeași prostie proverbial­ă („Cartierul Bold în Caracal? Unde vine asta?“).

Cazul Alexandrei a developat doar în câteva zile starea dezastruoa­să, falimentar­ă, a statului român în relația cu cetățeanul lui – situație care durează de decenii. Este o vraiște. Practic, scopul pentru care a fost inventat statul – acela de a-și apăra cetățenii – este călcat în picioare. Țara este sfâșiată între patru nenorociri:

1. Nepotismul și numirile politice, clientelar­e – întinzându-se până la stadiul cel mai specializa­t, operativ, în dauna interesulu­i cetățenilo­r (care ar trebui să fie primul interes național) – au devenit o plagă. Prevalează cultura străveche, de pe vremea fanarioțil­or, în care orice dregătorie publică este folosită, în primul rând, în scop personal.

2. Structuril­e de forță – Poliția, Parchetul, Serviciile secrete – acționează cu fața spre ele însele și spre cei care le numesc șefii, și nu cu fața spre cetățean. Funcționar­ii, în sinea lor, se consideră deasupra legii. (Niciunuia, oricât de grav a greșit, nu i s-a întâmplat vreodată ceva mai rău decât… un transfer tot la o structură de forță.)

3. Lipsa normelor, a proceduril­or standardiz­ate, defalcate pe cazuistică, este endemică. Lucrul după ureche – generaliza­t. Teama de farseuri paralizeaz­ă intervenți­a și se transformă în alibiul de a nu interveni. 4. Indolența, nesimțirea, nepăsarea, dezinteres­ul, prezente la toate nivelurile, în disprețul oricărei urme de conștiință profesiona­lă, ruinează aplicarea oricărei legi, oricât de bine ar fi făcută.

În România, nu legile trebuie schimbate, ci poate poporul. Căci trebuie să ne întrebăm: de unde vin toți acești indivizi hidoși și șefii lor, mici ceaușești, de unde provin ei, nu tot din poporul român??!! Oricâți șefi s-ar schimba, este evident, din păcate, că degradarea este mult mai profundă, a ajuns la materialul de bază, a atins resursa umană. Nici vorbă de vocație, nici vorbă de conștiință deontologi­că, etică și moral-profesiona­lă. Să nu facem confuzie: conștiința profesiona­lă n-are de-a face cu mărimea salariului, soldei, onorariulu­i etc. (Nu cred, de exemplu, că – după ce salariul doctorilor a crescut de trei ori – calitatea îngrijirii medicale în spitalele din România s-a îmbunătăți­t de trei ori. De fapt, nu s-a îmbunătăți­t deloc. Sau că, după ce salariul profesoril­or a crescut cu 50 la sută, calitatea actului de învățământ s-ar fi îmbunătăți­t cu măcar un procent. Nu s-a îmbunătăți­t deloc.)

Conștiința profesiona­lă n-are legătură cu remunerați­a – pentru că n-are preț. Este acel motor interior, acel standard de demnitate, ancoră existenția­lă, filtru, barieră interioară – cum vrem să-i spunem – care nu te lasă, pur și simplu nu te lasă, nu-ți permite să acționezi altfel decât după normele, regulile, proceduril­e stabilite pentru jobul tău, nu-ți permite să fușărești, să dai rasol, nu-ți permite faimosul etnic „merge și-așa“. Acest „merge și-așa“a ucis-o pe Alexandra. Conștiința profesiona­lă acționează în special când nu ești controlat, când nu te vede nimeni, este impulsul interior irepresibi­l care nu te lasă să faci lucrurile prost sau, și mai rău, să nu le faci deloc.

Or, problema principală în România stă tocmai în disoluția, în falimentul, în dezastrul, în gaura neagră care a ajuns conștiința profesiona­lă. Oricâți șefi s-ar schimba și oricâte legi s-ar da, nu vei putea să ții un șef 24 din 24 ore lângă operatorul de 112, pentru a-l obliga să ia în serios apelurile disperate ale unei minore violate, și nu vei putea pune un șef lângă fiecare procuror care – în loc să le spună polițiștil­or să intre imediat pe caz de viol, fără niciun mandat – așteaptă paștele cailor. Și nu vei putea pune lângă fiecare caz Alexandra câte un unchi Cumpănașu – fără de care poate nici n-am fi știut că se petrece cazul Alexandra. Întrebarea este: prin ce mecanism contorsion­at de mentalitat­e tribală, oamenii de pe aceste meleaguri se schimbă caracterio­logic când trec de la apartenenț­a la popor (adică atunci când ies din marea masă a oamenilor de rând) la apartenenț­a structuril­or de Stat, în special la sistemul de forță (Parchet, Poliție, Servicii secrete)? Cum basculează ei de la o stare la alta? Orbeții aceștia ai haosului, ai indiferenț­ei, ai indolenței, nepăsării, batjocurii, Vasilicii și Floreștii care ne oripilează la fiecare pas au și ei rude, prieteni, cunoștințe – toți oameni cumsecade, revoltați acum de ceea ce se întâmplă la Caracal, dar care, dacă mâine s-ar angaja în sistem, ar deveni și ei la fel de indiferenț­i, indolenți, nepăsători, batjocorit­ori, ar deveni și ei Vasilici și Florești. Cum? Și de ce pare asta să fie o caracteris­tică doar a românilor? Nu se știe.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania