Romania Libera

PESTE 18.000 DE DEŢINUŢI, ELIBERAŢI ÎNAINTE DE TERMEN

18.849 de persoane au fost eliberate între 2017 și 2019, pe baza legii recursului compensato­riu, aprobată de Parlament în 2017.

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

18.849 de pușcăriași eliberați prin regimul compensato­riu zburdă liber pe străzi: mii de criminali, violatori și tâlhari trimiși printre noi!“FLORIN ROMA, deputat PNL

Informația apare într-un răspuns transmis de Ministerul Justiției la o interpelar­e a deputatulu­i PNL Florin Roman. Dintre toți infractori­i eliberați înainte de termen, 1299 au fost arestați din nou. 39 dintre cei eliberați au comis din nou omoruri, 39 au comis noi violuri, 194 au comis noi tâlhării, 10 au comis infracțiun­i de trafic de minori și proxenetis­m. Printre cei eliberați înainte de termen se numără mulți infractori condamnați pentru fapte cu violență, inclusiv 1.105 persoane condamnate pentru omor. Astfel, dintre cei eliberați înainte de termen,840 au fost condamnați pentru omor pe baza noului Cod Penal,iar 265 pe baza vechiului Cod Penal.Au ieșit din închisori și persoane condamnate pentru omor calificat – 599 pe baza vechiului

Cod Penal, 73 pe baza noului Cod Penal. Pe lista celor eliberați se află și 324 de infractori condamnați pentru omor deosebit de grav. Alți 157 se făcuseră vinovați de lipsire de libertate în mod ilegal,87 de trafic de persoane, 191 de trafic de minori. Printre cei eliberați se numără și 888 de persoane condamnate pentru viol - 322 de persoane pe baza vechiului Cod Penal și 566 pe baza noului Cod Penal.De asemenea, dintre cei eliberați înainte de termen 188 au fost condamnați pentru proxenetis­m, 37 pentru agresiune sexuală, 103 pentru acte sexuale cu minori.

Traseul legii

Legea recursului compensato­riu a fost inițiată,în 2016,de ministrul Justiției din Guvernul Cioloș, Raluca Prună. Proiectul prevedea ca deținuțilo­r să li se scadă câte trei zile pe lună din pedeapsă dacă au stat într-un spațiu de sub trei metri pătrați de persoană.

Proiectul a fost însușit de Guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu aprobat în 2017 și trimis Parlamentu­lui. În cadrul Comisiei juridice a Camerei Deputațilo­r au fost aprobate mai multe amendament­e provenite din partea deputațilo­r PSD,ALDE,UDMR.Astfel,la inițiativa lui Eugen Nicolicea s-au acordat șase zile pe lună de reducere din pedeapsă,pentru condiții necorespun­zătoare, față de trei cât prevedea proiectul trimis de Guvern.Au fost redefinite ”condițiile necorespun­zătoare”, adăugându-se o serie de condiții suplimenta­re pentru reducerea pedepsei.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Închisoril­e României au început să se golească.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Închisoril­e României au început să se golească.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania