Romania Libera

Polonia a cumpărat 100 tone de aur în primul semestru şi va repatria jumătate din ce are la Banca Angliei

Preţul aurului a crescut constant pe piaţa locală şi la BNR, cu circa 10 lei, în ultima lună, de la peste 187 lei/g, pe 2 iulie, la peste 197 lei/g pe 2 august.

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Este un nivel al preţului aurului ce nu a mai fost atins din anul 2012. Dar preţul înregistre­ază creşteri importante şi pe piaţa internaţio­nală, situându-se la maximul ultimilor şase ani faţă de dolar şi atingând maximul tuturor timpurilor faţă de dolarul canadian, la 1.910,4 dolari canadieni/uncie.

Nicky Shiels, strateg la Scotiabank, apreciază că aceste valori maxime reprezintă doar cel mai recent eveniment din tema emergentă a tensiunilo­r valutare. „Preţul aurului în fiecare monedă majoră pare să fie la un nivel-record, iar acesta este un indicator clar al faptului că suntem în mijlocul unui război valutar“, a spus expertul. Creşterile de preţuri au loc pentru că investitor­ii s-au refugiat în aur din cauza creşterii incertitud­inilor globale. Temerile de pe pieţele financiare s-au accentuat după ce Donald Trump a anunţat noi tarife vamale pentru importuri din China, de 300 miliarde dolari, preţurile futures pentru ziua respectivă înregistrâ­nd o majorare de 1,41%. Dar aurul nu traverseaz­ă un salt de moment, piaţa înregistrâ­nd maxime şi pentru prima jumătate a anului. De ce? Băncile centrale au cumpărat 374,1 tone. Este cea mai mare creştere a rezervelor din cei 19 ani în care World Gold Council înregistre­ază date. Tot în prima jumătate a anului, preţul aurului a depăşit 1.400 dolari/uncie pentru prima oară din anul 2013.

Polonia, vedeta

Nouă bănci centrale şi-au majorat rezervele în prima jumătate a anului cu cel puţin o tonă, dintre acestea remarcându-se Polonia, cu o importantă achiziţie în cel de-al doilea trimestru, de 100 tone. Aceasta e cea mai importantă achiziţie făcută pe piaţa aurului din anul 2009, când India a cumpărat 200 tone de la FMI. Conducerea băncii naţionale poloneze spune că decizia de majorare a rezervei de aur de la 228,6 tone, printr-o achiziţie de 25,7 tone, în anul 2018, şi de 100 tone, în anul 2019, este o decizie strategică, ce va fi însoţită şi de repatriere­a a circa jumătate din aurul depozitat la Bank of England, în Londra. Polonezii spun că aurul este cea mai credibilă rezervă şi un furnizor de încredere care diluează riscurile geopolitic­e.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania