Romania Libera

CRIMELE DIN CARACAL: UCIGAȘUL ȘI A RECUNOSCUT FAPTA, ÎNTREBĂRIL­E RĂMÂN

Claudiu Lascoschi, avocatul lui Gheorghe Dincă, a declarat că acesta le-a spus poliţiștil­or că le-a ucis pe Alexandra și Luiza, despre care ar fi crezut că sunt prostituat­e.

- cristian.hagi@romanialib­era.ro

Cazul crimelor odioase din Caracal a căpătat o nouă turnură după ce Gheorghe Dincă și-a recunoscut faptele.Avocatul acestuia a declarat că bărbatul cooperează cu anchetator­ii. „Și-a menţinut declaraţii­le (că le-a omorât pe cele două fete – n.r.), a dat indicii pentru a se lămuri cazul. Deci a cooperat, pe scurt. (...) Luiza şi Alexandra nu erau prostituat­e. El a crezut că sunt prostituat­e.Asta a fost în mintea lui.A recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale cu ele. Susţine că sunt doar două victime. A cooperat cu organul judiciar, a dat indicii şi ancheta are un curs favorabil“, a precizat Lascoschi sâmbătă.Acesta a fost desemnat din oficiu să-l apere pe Dincă. Întrebat dacă Dincă refuză să vorbească cu anchetator­i femei, avocatul nu a putut confirma sau infirma acest lucru. „Nu am auzit, să zic da sau ba, dar numai bărbaţi

au fost în jurul lui. Inclusiv eu“, a spus avocatul.

Cercetări extinse ale DIICOT

DIICOT a precizat, printr-un comunicat de presă,că sâmbătă au continuat activităţi­le începute cu o zi în urmă, „prin cercetarea locuinţei inculpatul­ui,efectuată de echipe complexe, formate din procurorii care efectuează urmărirea penală, poliţişti specializa­ţi în cercetarea infracţiun­ii de omor, criminaliş­ti şi poliţişti din cadrul structurii specializa­te a IGPR – DCCO“. Cercetăril­e efectuate sâmbătă la locuinţa lui Gheorghe Dincă au vizat în principal stabilirea prezenţei în acel loc a Luizei Melencu,adolescent­a dispărută în luna aprilie – a anunţat purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime. „Cercetarea la faţa locului (...) a vizat în special fixarea prezenţei Luizei la domiciliul inculpatul­ui. Cu ocazia cercetării criminalis­tice au fost ridicate trei urme biologice, a fost efectuată o conducere în teren şi (...) o activitate efectuată de către poliţie, de căutare“, a declarat Mihaela Porime, la Caracal. Referitor la cele trei telefoane găsite în locuinţa lui Gheorghe Dincă,Mihaela Porime a precizat că s-a dispus o expertiză informatic­ă.„Inculpatul a recunoscut faptele de fiecare dată şi chiar la ultima audiere a dat noi indicii. (...) Noi analizăm orice pistă posibilă“, a mai spus purtătorul de cuvânt al DIICOT.

ADN-ul Alexandrei

Sâmbătă dimineaţă, DIICOT a anunţat că, din analizele de laborator ale probelor efectuate până în prezent de INML în cazul de la Caracal, a rezultat profilul genetic al unei singure persoane – Alexandra Mihaela Măceşanu, concluzie fundamenta­tă ştiinţific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinţilor fetei. „În urma analizelor de laborator ale probelor ridicate, efectuate până în prezent, a rezultat profilul genetic al unei singure persoane, respectiv Măceşanu Alexandra Mihaela, concluzie fundamenta­tă ştiinţific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinţilor Alexandrei“, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Cum a procedat

Gheorghe Dincă a recunoscut, la audieri, că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, de 15 ani, pe data de 25 iulie, în jurul orei 12.00, atunci când a surprins-o cu telefonul în mână sunând la 112,şi ulterior i-a incinerat corpul. De asemenea, el susţine că a ucis-o şi pe cea de-a doua fată, Luiza Melencu, de 18 ani,însă anchetator­ii nu au reuşit să afle de la el unde i-a aruncat corpul.

„Tragedia nu este singulară“

Sute de perechi de pantofi au fost depuse, sâmbătă, în faţa Ministerul­ui Afacerilor Interne,pentru a atrage atenţia asupra cazurilor de copii dispăruţi. Organizato­rul evenimentu­lui, Daniel Ciungu, a afirmat că acesta a fost gândit pentru a trage un semnal de alarmă: anual, 400 de copii dispăruţi nu sunt găsiţi. „Observăm şi noi că din România pleacă foarte multe persoane tinere; sunt fie răpite, fie amăgite şi sunt duse în alte ţări şi sunt folosite şi abuzate. E o mare problemă pentru România că nu reuşeşte să-şi protejeze cetăţenii. Siguranţa personală a fiecărui cetăţean e ceva care nu se poate negocia“, a declarat el. Daniel Ciungu a menţionat şi „presiunea publică“în urma cazului Alexandrei Măceşanu. „E un caz care de mulţi ani nu a mai fost întâlnit şi în sine presiunea publică (...), toată lumea e pur şi simplu nervoasă.Ăsta e cuvântul potrivit,cred eu. Bineînţele­s că e momentul în care ar trebui să se acţioneze“, a mai spus organizato­rul acţiunii.

Și-a menţinut declaraţii­le (că le-a omorât pe cele două fete –- n.r.), a dat indicii pentru a se lămuri cazul.“

CLAUDIU LASCOSCHI, avocat

Din România pleacă foarte multe persoane tinere; sunt fie răpite, fie amăgite şi sunt duse în alte ţări şi sunt folosite şi abuzate.“

DANIEL CIUNGU, organizato­r protest

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS ??
FOTO: INQUAM PHOTOS

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania