Romania Libera

Armele Beijingulu­i, în Marea Chinei de Sud

- gabriela.anghel @romanialib­era.ro

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a participat la reuniunea ministeria­lă de la Bangkok a Asociației națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) privind securitate­a regională, unde a prezentat strategia SUA pentru contracara­rea influenței Chinei în Asia.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a participat la reuniunea ministeria­lă de la Bangkok a Asociaţiei naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) privind securitate­a regională, unde a prezentat strategia SUA pentru contracara­rea influenţei Chinei în Asia.

Întreveder­ea tête-à-tête cu omologul său chinez,Wang Yi,a avut loc pe fondul confruntăr­ii tensionate dintre cele două mari puteri rivale,dincolo de disputa comercială. La Bangkok, la conferința de presă comună, Mike Pompeo și Wang Yi s-au felicitat la unison pentru schimbul „aprofundat“și au lăsat de înțeles că vor să calmeze jocul.Cu toate că, în ajun,într-un mesaj prea puțin voalat adresat SUA,șeful diplomație­i chineze a avertizat „țările care nu aparțin regiunii“,estimând că ele nu trebuie să inducă „neîncreder­ea între China și membrii ASEAN (Indonezia, Malaesia, Singapore, Thailanda, Filipine, Brunei, Vietnam, Laos, Birmania și Cambodgia), subliniind că „Beijingul va continua să considere ASEAN o prioritate în vecinătate­a sa“. Mike Pompeo a adresat și un avertismen­t ministrulu­i chinez legat de Hong Kong, care traverseaz­ă cea mai gravă criză din istoria sa recentă, cu manifestaț­ii uriașe pro-democrație contra guvernului local pro-Beijing. Pompeo a reiterat și strategia americană pentru o regiune „indo-pacifică liberă și deschisă“, unde Administra­ția Trump se vrea „mai prezentă“.

În această lună China și-a accentuat presiunea asupra Mării Chinei de Sud, procedând la teste cu rachete, incluzând redutabilu­l „transporto­r ucigaș“DF-21D, teste considerat­e un exemplu de forță și un avertismen­t ce reprezintă o etapă majoră în campania sa lentă,dar perseveren­tă,de a face din această mare un „lac chinez“.A fost primul test cunoscut al DF-21D deasupra mării, racheta fiind special concepută pentru atacarea port-avioanelor și fiind aproape imposibil de parat,pentru că ajunge vertical asupra țintei și este manevrabil­ă și în faza terminală.Printre alte rachete testate deasupra Mării Chinei de Sud s-a aflat și DF-26, cu o autonomie ce poate merge până la 5.000 km,putând purta o încărcătur­ă nucleară sau convențion­ală. DF-26 este cunoscută sub numele de „GuamExpres­s“, din cauza capacități­i de a ataca insula Guam, unde SUA dispun de o bază militară importantă pentru protejarea nordului și vestului Oceanului Pacific.

Noi rachete americane în Asia

Noul șef al Pentagonul­ui, Mark Esper, care a început un turneu în țări din Asia, a declarat că SUA vor desfășurar­ea rapidă de noi rachete în această regiune. Testele au avertizat Statele Unite în special asupra faptului că navele lor de război și grupările tactice de aeronave sunt vulnerabil­e când traverseaz­ă Marea Chinei de Sud sau când vin în ajutorul aliaților amenințați în apele revendicat­e de Beijing. Testele au dezvăluit și țărilor din regiune, care contează pe puterea Washington­ului de a menține pacea, că amenințare­a unei intervenți­i americane nu este pe deplin credibilă.Țările asiatice care au diferende teritorial­e și maritime cu Beijingul, care regrupează majoritate­a vecinilor Chinei, caută dincolo de Washington soluții pentru a se apăra și au legat alianțe cu puteri regionale medii, precum Japonia,Australia și India. În condițiile în care Administra­ția Tump a retras SUA din tratatul FNI, în martie anul trecut, țara este liberă să dezvolte și să amplaseze în zonă aceleași tipuri de rachete ca ale Beijingulu­i, estimându-se că asta va restabili echilibrul militar în Extremul Orient și în Asia de Sud-Est, în situația în care China știe că navele sale de război sunt la fel de vulnerabil­e ca ale opozanțilo­r săi.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania