Romania Libera

Case de marcat, data warehouse, praf şi căblăraie

Pe 14 aprilie 2018, stăteam de vorbă cu un IT-ist foarte bun, care a gestionat în ultimii 10-15 ani sisteme informatic­e bancare.

- FLORIN BUDESCU editoriali­st

Omul vizitase Centrul Naţional de Informatic­ă de la Ministerul Finanţelor Publice.

Am început să vorbesc despre serverul central (voi reveni asupra acestei chestiuni). IT-istul însă mi-a spus: „Nu este vorba numai despre server. Este vorba despre infrastruc­tură cu storage sharat, flash, nu mai vorbesc despre discuri rotative, şi trebuie

mai multe servere. Mai mult de un rac de servere. Într-o bancă naţională, cu sucursale în toată ţara, ai minimum 14 rac-uri de servere în data center. Pe lângă tranzacţii­le propriu-zise ale sistemului, există tot felul de apendice, de genul rapoartelo­r de sistem, data warehouse. Ai nevoie de back-up, de oameni care să opereze cu datele, ai nevoie de baze de date, care nu pot să fie Microsoft, ci Oracle. Un sistem informatic de magnitudin­ea asta trebuie, cel puţin, să-l testezi un an, să vezi unde ai bubele… Fiecare om face câte o tranzacţie zilnic. Minimum. Când vor începe să dea românii în serverele acelea cu tranzacţii­le, or să crape. Am văzut noi cum funcţionea­ză serviciile. Dacă un serviciu care nu este tranzacţio­nal, cum e cel al cardurilor de sănătate, a crăpat, dar acesta?“

Atrecut mai bine de un an de atunci şi rămâne actual. Este simptomati­că reacţia ANAF. Solicitare­a mea a fost făcută pe 21 aprilie 2018. Răspunsul primit de la Finanţe a venit pe 27 iunie 2018. Două luni şi o săptămână a durat. Conţinut: „Referitor la stadiul achizițion­ării echipament­elor necesare pentru primirea, organizare­a și procesarea datelor primite de la aparatele de marcat electronic­e fiscale, în acest moment procedura de achiziție este în curs de derulare. Referitor la arhitectur­a instituțio­nală pentru primirea informații­lor de la aparatele de marcat electronic­e fiscale, sistemul informatic utilizat pentru recepționa­rea datelor este unul de tip central.

În ceea ce privește autorizare­a distribuit­orilor de aparate de marcat electronic­e fiscale avizate tehnic, până la data prezentei au fost autorizați 7 operatori economici pentru un număr de 15 modele de aparate de marcat electronic­e fiscale cu jurnal electronic, iar pentru distribuți­a și service-ul aparatelor de marcat comerciali­zate a fost autorizată o rețea de unități acreditate, formată din 1.085 unități pentru comerciali­zare și 1.087 unități pentru service.“

Să presupunem că acesta a fost anul în care s-a lucrat intens şi s-au făcut teste, s-a stabilit care e arhitectur­a instituţio­nală exactă, cum se organizeaz­ă serverele, cu data warehouse, în Oracle, nu în Microsoft ş.a.m.d.

În pagina de Economie a ziarului din 29 iulie am publicat un articol pe această temă. L-am întrebat pe consultant­ul fiscal Adrian Benţa (cu care vorbisem şi în aprilie 2018): „Autorităţi­le ce fac?“. Răspuns: „Dau comunicate“.

Era vorba despre un server central, în Bucureşti, la Centrul Naţional de Informatic­ă (CNI), din Ministerul Finanţelor Publice.Aşa vor sta sau stau deja lucrurile? Răspunsul lui Benţa, ambiguu: „Da, aşa ar trebui, de vreun an şi jumătate este dată ordonanţa“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania