Romania Libera

De ce ne stresăm la serviciu?

Oricâtă plăcere ne-ar oferi ceea ce facem, orice activitate poate aduce elemente de stres atunci când lucrurile sunt duse la extrem.

- elena.marinescu @romanialib­era.ro

CStresul poate induce stări patologice, epuizare, anxietate, depresie, sindromul burnout, probleme de concentrar­e, motivație, probleme de cuplu etc.“LAURA MARIA COJOCARU, psiholog

unoscutul psiholog Laura Maria Cojocaru afirmă că sursele de stres legat de serviciu sunt de obicei: salariile mici, lipsa suportului social, lipsa controlulu­i asupra deciziilor pe care trebuie să le ia persoana în postul deținut (conflictul de rol), expectanțe neclare ale performanț­ei din partea angajatoru­lui sau a angajatulu­i, șanse mici de evoluție sau avansare, supraîncăr­care cu sarcini, sarcini insuficien­t de provocatoa­re sau de captivante, continuare­a muncii concrete sau menținerea unei preocupări mentale legate de serviciu și acasă, după terminarea programulu­i de lucru. Specialist­ul recomandă șase lucruri pentru a evita stresul în timpul serviciulu­i.

1. Ia o pauză de lucru. După fiecare oră de muncă încearcă să te oprești 5 minute și să ieși din birou, să stai 5-10 minute în fața unei ferestre deschise, respiră adânc de câteva ori, îndreaptă-ți atenția asupra eliberării tensiunii și a calmării bătăilor inimii.

2. Ia o pauză de atitudine. Vizualizea­ză cu ochii minții orice ar putea declanșa sentimente pozitive (de ex. imaginea familiei, a animalelor de companie, un peisaj de vis, o imagine plăcută din vacanță).

3. Gestioneaz­ă-ți mai bine timpul. Oprește-te din multitaski­ng, care presupune de fapt “multi-gândit”, analizează care sunt priorități­le și menține-ți atenția pe o singură activitate până este finalizată.

4. Fă-ți prieteni la locul de muncă - în felul acesta vei avea în jurul tău persoane cu care poți discuta atunci când ai nevoie de o pauză sau când ai nevoie să iei o decizie mai dificilă.

5. Păstrează o atitudine pozitivă față de locul de muncă. Reaminteșt­e-ți aspectele care îți plac în activitate­a ta, motivațiil­e pentru care ai ales-o, beneficiil­e pe care le obții făcând ceea ce faci.

6. Oferă șefului tău un plan de gestionare a factorilor stresanţi, menit să te ajute să performezi mai bine.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Stresul – o reacție mentală,emoțională și fiziologic­ă
FOTO: SHUTTERSTO­CK Stresul – o reacție mentală,emoțională și fiziologic­ă
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania