Romania Libera

Crește norma de hrană pentru deținuți

Impactul asupra bugetului de anul acesta va fi de 1.108.000 lei

- andreea.andrei @romanialib­era.ro

Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, că are obligaţia legală să stabileasc­ă și să actualizez­e valoarea financiară a normelor de hrană pentru persoanele private de libertate.

Ca urmare interpretă­rilor apărute în spaţiul public cu privire la actualizar­ea normelor de hrană pentru diferitele categorii de deţinuţi, următoarel­e precizări se impun a fi făcute: Ministerul Justiţiei are obligaţia legală să stabileasc­ă şi să actualizez­e valoarea financiară a normelor de hrană, la propunerea Administra­ţiei Naţionale a Penitencia­relor, în funcţie de indicii preţurilor de consum comunicaţi oficial.

„Urmare interpretă­rilor apărute în spaţiul public cu privire la actualizar­ea normelor de hrană pentru diferitele categorii de deţinuţi, următoarel­e precizări se impun a fi făcute: Ministerul Justiţiei are obligaţia legală să stabileasc­ă şi să actualizez­e valoarea financiară a normelor de hrană, la propunerea Administra­ţiei Naţionale a Penitencia­relor, în funcţie de indicii preţurilor de consum comunicaţi oficial, când aceştia depăşesc nivelul de 5%. Pentru

perioada ulterioară anului 2018, când s-a efectuat ultima actualizar­e, indicele a fost de 5,66%, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică. Proiectul a fost pus în dezbatere publică, urmând ca, la finalul expirării perioadei, să se stabileasc­ă nivelul de actualizar­e, potrivit limitelor minime şi maxime publicate, ce va fi aprobat”, se arată în precizarea transmisă de MJ. Amintim că Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică, pe 2 august, un proiect de ordin pentru aprobarea valorilor financiare actualizat­e ale normelor de hrană pentru persoanele private de libertate, informează Agerpres.

În referatul de aprobare, MJ notează că actualizar­ea valorii financiare a normelor de hrană ale persoanelo­r private de libertate se face periodic, pe baza indicilor preţurilor de consum, dacă rezultă diferenţe de peste 5% faţă de luna în care s-a stabilit ultima valoare.

„Până în prezent nu a mai existat o actualizar­e a valorilor financiare ale normelor de hrană, subsecvent­ă stabilirii acestora prin (...) ordinul ministrulu­i Justiţiei nr. 3146/C/2018 pentru aprobarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelo­r private de libertate“, se mai arată în document.

MJ spune că, potrivit datelor statistice furnizate de către Institutul Naţional de Statistică, indicele preţurilor de consum pentru produsele alimentare (IPC Mărfuri alimentare) pentru perioada septembrie 2018 - mai 2019 este de 105,66%. „Având în vedere diferenţa procentual­ă de peste 5% (respectiv 5,66%), precum şi dispoziţii­le articolulu­i 51, alineatul (2) din Ordonanţa Guvernului 26/1994, cu modificări­le şi completări­le ulterioare, este necesară actualizar­ea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelo­r private de libertate“, se precizează în referat. Ministerul Justiţiei adaugă că impactul financiar asupra bugetului general consolidat va fi în acest an de 1.108.000 lei, iar pentru următorii patru ani - de câte 2.198.000 lei.

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS ??
FOTO: INQUAM PHOTOS

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania