Romania Libera

Altul mai Breaz nu au găsit

Viorica Dăncilă a demis-o pe Ecaterina Andronescu din funcţia de ministru al Educaţiei. Mulţi ar spune că decizia premierulu­i este foarte întârziată.

- LAURENȚIU MUȘOIU editoriali­st

Acest lucru demonstrea­ză că Dăncilă nu este interesată de soarta școlii românești, ci de a obține un plus de imagine, în vederea alegerilor prezidenți­ale. Ecaterina Andronescu nu mai avea de ce să ocupe fotoliul de șef al învățământ­ului de când a lansat o adevărată abramburea­lă de proiect de lege a Educației, care a reușit să șocheze, prin ideile pe care le conține,

chiar și vechii susținător­i ai șefei de la Universita­tea Politehnic­a din București. Ecaterina Andronescu trebuia demisă pentru că nu a reușit să asigure manuale școlare pentru toți elevii și transport către unitățile de învățământ. Andronescu trebuia să părăsească funcția imediat după ce a prezentat proiectul ce amețea total examenul de Bacalaurea­t, școlile profesiona­le, liceele teoretice și pedagogice.

Dar nu am văzut nicio reacție a premierulu­i Dăncilă atunci, cu toate că i s-a cerut acest lucru din partea societății civile, sindicatel­e și organizați­ile nonguverna­mentale din învățământ contestând ideile ministrulu­i.

Ovedem, în schimb, demisă pe Ecaterina Andronescu după niște declarații – ce-i drept, aberante – legate de cazul din Caracal. Dar dacă învățământ­ul românesc ar fi câștigat un leu la fiecare declarație aberantă a Ecaterinei Andronescu, din postura de șefă a Educației, am fi depășit demult și Finlanda.

Diferența este că, de această dată, vorbim despre un subiect sensibil pentru opinia publică, de pe urma căruia politicien­ii pot avea de câștigat sau de pierdut. Încă o tragedie, după Colectiv, ce devine „armă“în disputa politică pentru Palatul Cotroceni. Premierul Dăncilă nu putea rata ocazia de a câștiga puțin la imagine.Așa că a demis-o pe Ecaterina Andronescu, un personaj, oricum, controvers­at, și în contextul acestui subiect emoțional legat de tragediile din Caracal. În rest, pe Viorica Dăncilă o preocupă soarta Învățământ­ului la fel de mult ca pe rivalul său în cursa pentru Cotroceni, Klaus Iohannis. Ne amintim de proiectul „strălucito­r“România Educată, al președinte­lui Iohannis. Acel proiect cuprindea doar gargară prezidenți­ală și nimic concret pentru învățământ. La fel este și demiterea Ecaterinei Andronescu – pur și simplu, doar o gargară. Iar peste câteva luni, peste câțiva ani, doamna Cati o să revină și pentru al cincilea mandat de ministru al Educației. Până acum, nu a reușit să încheie nici măcar unul.

O altă dovadă că nu interesul Învățământ­ului a fost vizat prin demiterea Ecaterinei Andronescu este propunerea premierulu­i Viorica Dăncilă pentru asigurarea interimatu­lui la Ministerul Educației Naționale. Dăncilă l-a propus pe actualul ministru al Culturii, Valer-Daniel Breaz. Nu se putea o decizie mai neinspirat­ă, sau poate se urmărește un nou show cu Klaus Iohannis. Breaz se află în mijlocul unui mare scandal și îi este cerută demisia. După mai mulți oameni de cultură și reprezenta­nți ai societății civile, și Gigel Ştirbu, preşedinte­le Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilo­r, i-a cerut demisia lui Breaz. Ministrul Culturii trebuia să se prezinte la Comisie, pentru a da explicații atât în scandalul construiri­i Muzeului de Istorie a Evreilor şi a Holocaustu­lui din România în spaţiul administra­t de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“, cât și în legătură cu finanțarea și cheltuirea banilor la Teatrul Național „I.L. Caragiale“din București.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania