Romania Libera

Amnistia fiscală poate fi bună, dar în anumite condiţii

Guvernul a adoptat amnistia fiscală, printr-o ordonanţă privind facilităţi fiscale pentru restructur­area obligaţiil­or bugetare.

- Florin.budescu @romanialib­era.ro

Guvernul a adoptat amnistia fiscală, printr-o ordonanţă privind facilităţi fiscale pentru restructur­area obligaţiil­or bugetare. Ordonanţa aceasta prevede două mecanisme de eşalonare a plăţii. Unul e constituit dintr-un set de măsuri de restructur­are a obligaţiil­or bugetare restante la 31 decembrie 2018, pentru debitorii cu datorii de peste un milion de lei.

Ordonanţa aceasta prevede două mecanisme de eşalonare a plăţii. Unul e constituit dintr-un set de măsuri de restructur­are a obligaţiil­or bugetare restante la 31 decembrie 2018, pentru debitorii cu datorii de peste un milion de lei. Mecanismul e bazat pe un plan de restructur­are, prin plata eşalonată a restanţelo­r şi supraveghe­re fiscală, pe perioada înlesnirii. Al doilea mecanism constă în anularea accesoriil­or, la datoriile de sub un milion de lei, dar numai dacă obligaţiil­e bugetare principale se achită până la 30 noiembrie anul acesta.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovic­i, a subliniat că de măsuri vor beneficia 28.500 de societăţi cu capital privat, 23.000 de persoane fizice şi peste 1.100 de instituţii şi UAT. El a spus că în acest an, ca urmare a acestei măsuri, se vor încasa la buget 2,4 miliarde lei. Costin Manta, Senior Manager la Departamen­tul de Asistență Fiscală și Juridică – EY România, spune că „proiectul de amnistie și restructur­are a datoriilor fiscale poate stârni controvers­e, însă este important să observăm situația de ansamblu din România“. La finele anului 2018 existau datorii fiscale restante de aproximati­v 30 miliarde lei. Din acestea, doar datorii de jumătate de miliard de lei au fost stinse în primele patru luni ale acestui an, ceea ce indică o dificultat­e în colectarea creanțelor fiscale prin metode consacrate.

Cheie pentru deficit

O serie de state UE au apelat la programe de amnistie similare în ultimii ani: Belgia, Italia, Germania, Grecia, Spania, dar și Australia, Canada și SUA, pentru a atrage la buget creanțele fiscale greu de colectat prin alte mijloace. România a apelat şi în trecut la amnistie. „Se înțelege că guvernanți­i încearcă prin această metodă să rezolve problema deficitulu­i bugetar. Oare acest proiect legislativ este soluția găsită de guvernanți pentru a nu crește taxele? Așa cum ne-a arătat istoria, creșterea taxelor ar afecta toate categoriil­e de contribuab­ili, inclusiv pe cei bun-platnici“, arată EY.

Amnistia fiscală poate stârni controvers­e, însă este important să observăm situația de ansamblu din România.“COSTIN MANTA, Senior Manager – EY

 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA ??
FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania