Romania Libera

112 emergency

ROMÂNIA, RETROGRADA­TĂ PE LOCUL 2 ÎN LISTA OBSERVATOR­ILOR, DIN CAUZA CORUPŢIEI ENDEMICE A OFICIALILO­R DIN INSTITUŢII

- redactia@romanialib­era.ro

România a fost zguduită de un scandal de proporții la finele lunii iulie, când un bărbat din județul Olt, în vârstă de 66 de ani, Gheorghe Dincă, a răpit și a violat o fată de numai 15 ani. Deși fata a alertat oficialită­țile,sunând la 112,acestea au făcut parcă „aproape totul“pentru ca ea să nu mai poată fi salvată. Ulterior, Dincă și-a recunoscut faptele și în ceea ce privește uciderea unei alte tinere,de 18 ani,în luna aprilie a aceluiași an. „Instanțele de judecată au condamnat semnificat­iv mai puțini traficanți, iar oficialii au identifica­t considerab­il mai puține victime, continuând o scădere pe mai mulți ani a acestor eforturi. Corupția endemică și presupusa complicita­te la infracțiun­ile de trafic au persistat fără pedeapsă,în special cu oficialii care exploatau minorii în timp ce se aflau în grija unor centre de plasament administra­te de Guvern“, se arată în raport. Guvernul condus de Viorica Dăncilă l-a demis pe șeful Poliției Române, chestorul Ioan Buda,și a cerut demisia ministrulu­i Educației,Ecaterina Andronescu,pentru „declarații nepotrivit­e“, iar ministrul de Interne și-a dat demisia. Președinte­le Iohannis „a acceptat“demisia șefului STS, general-locotenent Ionel Vasilca,acesta din urmă negăsind nicio vină STS, gestul lui venind ca urmare a dorinței de a proteja „imaginea“instituție­i STS. Procurorul de caz Cristian Popescu, din Caracal, cel care a împiedicat descindere­a în casa criminalul­ui Dincă, a fost suspendat numai la presiunea publică și, se pare, a procurorul­ui Codruț Olaru din CSM, ceilalți procurori din CSM poziționân­du-se inițial în apărarea lui Cristian Popescu. Rămân însă mulți vinovați de tragedie, dar și o mare întrebare despre implementa­rea unui sistem atât de performant ca 112. Fostul președinte Traian Băsescu, cel care a amintit despre raportul Departamen­tului de Stat american, ieri, într-o emisiune TV, este de acord cu acuzațiile de „neimplicar­e, nepregătir­e“aduse organelor de cercetare și consideră că STS ar fi acționat în marja de eroare normală a sistemului 112, adică „70 m – 5.000 m“. STS ar fi comunicat Poliției Olt 3 adrese greșite în cazul localizări­i Alexandrei Măceșanu, în localitate­a Bold din orașul Caracal, aflat la doar 8 km de baza americană Deveselu! – citând un raport al Uniunii Europene.

„România liberă“a consultat mai multe documente adoptate de Comisia Europeană pe anul 2019 despre aplicația de urgență 112

Directiva Europeană 2018/1972, adoptată la 11 decembrie 2018 de Consiliul European, la articolul 290 menționeaz­ă: „Informații­le despre locația apelantulu­i, care se aplică tuturor comunicați­ilor de urgență, îmbunătățe­sc nivelul de protecție și securitate­a utilizator­ilor finali și ajută serviciile de urgență la îndeplinir­ea îndatoriri­lor lor, cu condiția transferul­ui comunicări­i de urgență și a datelor asociate serviciilo­r de urgență în cauză.Este garantat de sistemul național de PSAP, Public Safety Answering Point – Punctul de Răspuns al Siguranței Publice.

Recepția și utilizarea informații­lor despre locația apelantulu­i,care include atât informații despre locația bazată pe rețea,cât și,acolo unde sunt disponibil­e,informații îmbunătăți­te pentru localizare­a apelantulu­i,ar trebui să respecte legea relevantă a Uniunii privind prelucrare­a datelor cu caracter personal și măsurile de securitate.Întreprind­erile care furnizează locație bazată pe rețea ar trebui să pună la dispoziția serviciilo­r de urgență informații­le despre locația apelantulu­i imediat ce apelul ajunge la acel serviciu, independen­t de tehnologia utilizată. Cu toate acestea, tehnologii­le de localizare bazate pe telefoane s-au dovedit a fi în mod semnificat­iv mai exacte și mai eficiente din punct de vedere al costurilor, datorită disponibil­ității datelor furnizate de Serviciul European Geostațion­ar de Suprapuner­e de Navigare și de sistemul Galileo Satelit și alte sisteme de navigație prin satelit și date Wi-Fi globale. Prin urmare, informații­le despre locația apelantulu­i provenite de la receptor ar trebui să completeze informații­le despre locația bazată pe rețea,chiar dacă locația derivată a receptorul­ui devine disponibil­ă numai după configurar­ea comunicări­i de urgență. Statele membre ar trebui să se asigure că, acolo unde sunt disponibil­e, informații­le despre locația apelantulu­i derivate pe receptor sunt puse la dispoziția celor mai adecvate PSAP.Acest lucru nu poate fi întotdeaun­a posibil,de exemplu atunci când locația nu este disponibil­ă pe receptor sau prin serviciul de comunicați­i interperso­nale utilizat sau când nu este posibilă din punct de vedere tehnic obținerea informații­lor respective. Mai mult, statele membre ar trebui să se asigure că PSAP-urile pot prelua și gestiona informații­le disponibil­e despre locația apelantulu­i, acolo unde este posibil. Stabilirea și transmiter­ea informații­lor despre locația apelantulu­i ar trebui să fie gratuite atât pentru utilizator­ul final, cât și pentru autoritate­a care gestioneaz­ă comunicare­a de urgență indiferent de mijloacele de stabilire,de exemplu prin receptor sau rețea, sau mijloacele de transmisie, de exemplu prin canalul vocal,SMS sau IP-bazat. Articolul 311: „Instalații­le de identifica­re a liniei de apel sunt,în mod normal,disponibil­e pe centralele telefonice moderne și,prin urmare,pot fi furnizate din ce în ce mai puțin,fără cheltuieli“– se arată în Directiva Europeană.

Agenția europeană GNSS: Testele 112 au arătat localizare­a în 30 de secunde

„România liberă“a studiat site-ul agenției europene GNSS (GSA), care într-un articol publicat pe 10 iunie 2019, după testele făcute pe 112, a ajuns la concluzia că un apel de localizare nu durează mai mult de 30 de secunde.

„Ajungând mai repede la tine“

Testele efectuate în cadrul proiectulu­i HELP 112, finanțat de Comisia Europeană (CE), au arătat că punctele de răspuns la siguranța publică primesc cele mai multe mesaje de localizare în termen de 30 de secunde de la începutul apelului.Aceasta înseamnă că,până când apelantul și-a dat numele și a descris situația, PSAP

cunoaște deja poziția. Locația numai prin ID-ul celulei, care utilizează turnul GSM de rutare a apelului, este cea mai rapidă, dar cea mai puțin precisă metodă de localizare a unui apelant. Raed Arafat a admis că nu a fost implementa­t AML (Advanced Mobile Location). Studiul agenției europene GNSS a luat în calcul și această variantă, fără AML, deci cea prin CellID sau prin Wi-Fi.AML include localizare­a prin GNSS, care este extrem de precisă, dar este important de subliniat că și fără AML diferența de precizie nu este foarte mare: „Proiectul a constatat că precizia locației medii folosind Cell-ID a fost de aproximati­v 1,6 km, folosind Wi-Fi-ul era de 23 de metri și folosind GNSS-ul a fost de aproximati­v 16 metri. Aceasta înseamnă că, într-o situație în care se folosește doar ID-ul celulelor, salvatorii ar trebui să se apropie de locație și apoi să caute victimele. Cu GNSS sau Wi-Fi, cel mai probabil vor putea vedea victimele imediat ce au ajuns. GNSS combinat cu Wi-Fi oferă o soluție ideală interior-exterior“– se arată în studiu.

Studiul CE a constatat – pe baza testelor efectuate în trei state membre – că, în medie, „59% dintre apeluri au folosit GNSS ca principală metodă de poziționar­e,28% au folosit Wi-Fi,9% au folosit Cell-ID și 4% din apeluri nu au returnat nr.poziție“.

Alexandra Măceșanu – 112 nu a salvat-o

Atât STS, cât și instituția în subordinea lui Raed Arafat, Departamen­tul pentru Situaţii de Urgenţă (coresponde­ntul PSAP), s-au întrecut în „scuze penibile“pline de minciuni,deși,conform atât studiilor europene, dar și legislație­i naționale,ei sunt principali­i vinovați și lucrurile nu ar trebui să se oprească la o singură demisie – cea a șefului STS –,ci și la demisia lui Raed Arafat și a funcționar­ilor șefi operativi 112 aflați în subordinea STS și DSU (IGSU) – coresponde­ntul PSAP (Comisia Europeană), în locul lor fiind aduși oameni cu instruire la nivel european. Este important de amintit că 112 nu este un serviciu național, ci european. Serviciul 112 a fost impus de Comisia Europeană și este accesat de toți cetățenii europeni în situații de urgență. Sistemul Național de Management al Situațiilo­r de Urgență, punctele 2 și 3 din Ordonanța 21/2004 de înființare a acestei instituții ne indică responsabi­lii aflați în coordonare­a SNMSU:

2. Structuri de intervenți­e, Inspectora­tul General pentru Situații de Urgență și instituții­le județene pentru situații de urgență, ca servicii publice comunitare profesiona­le pentru situații de urgență – în slujba DSU – Raed Arafat.

3. Structuri operaționa­le, centre operative pentru situații de urgență stabilite la nivel local, județean și național – în slujba STS. Legea 92/1996, punctele d) și e) din atribuțiil­e STS: instituția se va ocupa de comunicați­ile referitoar­e la ordinea publică, siguranța națională, administra­ția publică centrală și locală sau unitățile subordonat­e ce desfășoară activități în domeniul de interes public național. Iar Ordonanța 34/2008,cu modificări 160/2008,dar și prin aprobarea CSAT, oferă STS responsabi­litate totală în gestionare­a 112.

 ??  ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania