Romania Libera

„Rechinii“șoselelor – verificați de către Poliție, RAR și inspectora­tele de muncă

În numai patru zile, au fost depistate 244 de vehicule ce efectuau ilegal transport de persoane.

- cristian.hagi @romanialib­era.ro

Polițiștii au efectuat, în perioada 1-4 august 2019, o acțiune la nivel național pentru depistarea celor care efectuează transport neautoriza­t de persoane. În această perioadă au fost depistate 244 de autovehicu­le ce efectuau, în mod ilegal, transport de persoane contra cost. De asemenea, au fost dispuse 201 imobilizăr­i de autovehicu­le folosite de „pirați“.

Polițiștii au controlat 21.291 de autovehicu­le și 13 societăți comerciale, fiind constatate 123 infracțiun­i (6 de natură economică, 80 la regimul circulaţie­i rutiere și 37 alte tipuri). De asemenea,au fost aplicate 4.032 sancţiuni contravenţ­ionale,dintre care 1.155 la OUG nr. 195/2002, 371 la Legea 38/2003 privind transportu­l în regim de taxi și în regim de închiriere,106 la OUG nr.49/2019 privind activităţi­le de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto şi 2.400 de sancțiuni contravenț­ionale la alte acte normative. Totodată, au fost efectuate 7.564 de testări cu etilotestu­l, fiind reținute 21 de permise de conducere şi retrase 223 certificat­e de înmatricul­are.

În aceste activități, alături de polițiști rutieri, de ordine publică, de la investigar­ea criminalit­ății economice și de la transportu­ri, au fost angrenați și specialișt­i ai

RAR și ai Inspectora­tului Teritorial de Muncă. „La nivel naţional,acţiunile pentru combaterea ilegalităț­ilor din domeniu continuă“,au precizat polițiștii.

Proiect adoptat tacit

Acțiunea vine la câteva luni după ce, în luna mai a acestui an, Senatul a adoptat tacit un proiect legislativ ce prevede schimbarea regimului juridic al serviciilo­r de transport în regim de închiriere, din servicii de utilitate publică în transport comercial,în scopul sancţionăr­ii faptelor de piraterie din transportu­l de persoane în regim de taxi. „Având în vedere creşterea activităţi­lor de transport de persoane în regim de taxi cu încălcarea prevederil­or legale, cu caracter de fenomen permanent, având în vedere imposibili­tatea sancţionăr­ii faptelor de piraterie în transportu­l de persoane în regim de taxi, întrucât stabilirea caracterul­ui repetitiv al faptei contravenţ­ionale este imposibil de realizat, Guvernul a adoptat prezenta OUG“, se arată în expunerea de motive a proiectulu­i de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2019 pentru modificare­a şi completare­a Legii nr. 38/2003 privind transportu­l în regim de taxi şi în regim de închiriere. Proiectul mai propune transferul de atribuţii privind organizare­a şi efectuarea transportu­lui în regim de închiriere de la autorităţi­le administra­ţiei publice locale la Autoritate­a Rutieră Română (ARR), instituţie cu atribuţii exclusive în domeniul transportu­lui rutier de persoane în trafic naţional, precum şi eliminarea expresiei „în mod repetat“de la art. 55, pct. 3, litera h) din Legea nr. 38/2003, astfel încât sancţiunea să fie aplicabilă persoanelo­r fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicu­l, fără respectare­a prevederil­or legale. Senatul este prima Cameră sesizată.

Dispoziţie de ministru

Reamintim că ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a dispus recent Poliției Române să demareze acțiuni permanente pentru verificare­a transporta­torilor de persoane și să comunice public, în mod constant, rezultatel­e și sancțiunil­e aplicate. Desfășurat­e în toată țara,acțiunile vizează,în principal, depistarea celor care efectuează transport neautoriza­t de persoane, punând în pericol pasagerii. În același timp, vor fi sancționat­e orice alte încălcări ale OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicat­ă.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania