Romania Libera

Cum ne trădează lipsa de încredere în sine

Încrederea de sine este principalu­l obstacol în realizarea dorinţelor oamenilor, iar efectele lipsei de încredere în sine se manifestă în 3 locuri: pe chip, prin fapte și prin iluzii.

- elena.marinescu @romanialib­era.ro

Oamenii cu un nivel scăzut al încrederii în sine au tendinţa să treacă prin stări de anxietate, care fac ca interacţiu­nile pe care le au să fie mai dificile și mai stresante decât ar trebui să fie. În opinia psihologul­ui Alexandru Pleșea, lipsa de încredere dereglează prezentul și viitorul omului, iar acesta poate ajunge să-și piardă familia, jobul și lucrurile dragi lui pentru că nu face efortul de a le menține, adică să investeasc­ă energie și sugestii pozitive în ele. Totodată, specialist­ul afirmă că lipsa de încredere a unui om este foarte ușor de identifica­t, deoarece se manifestă prin trei modalități foarte vizibile din exterior:

1. Lipsa de încredere pe chipul omului. Musculatur­a feței, mișcările gurii, nasul, fruntea sunt primele care se disting atunci când o persoană nu are încredere în ea: mușchii feței sunt mai încordați; mișcările gurii mai mici, nasul care nu trage aer mai puternic, fruntea care emite primele linii sau riduri de la atâtea momente de încruntare, dileme sau situații grele de viață.

2. Lipsa de încredere de sine prin faptele omului. Încrederea este energia care materializ­ează mai rapid dorința. În fapte, lipsa încrederii de sine se manifestă prin nematerial­izarea gândurilor și vorbelor, pentru că mintea este cea care pune piedică prin formarea ei precedentă: nu sunt suficient de inteligent, nu am suficiente resurse, nu mă simt competent etc.

3. Lipsa de încredere de sine prin iluziile omului. Încrederea de sine cu iluzii este să faci ce poți pentru ce este în fața ta, gândindu-te la altceva în timp ce faci. Un astfel de comportame­nt este împotriva dorințelor reale de a materializ­a.

Omul care nu-și alege cuvintele interioare și trăiește în iluzii va fi nemotivat și neantrenat pentru că sugestiile sale îi taie constant din orice elan ar avea.“ALEXANDRU PLEȘEA, psiholog

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Iluzia,întâlnită la cei mai mulți oameni
FOTO: SHUTTERSTO­CK Iluzia,întâlnită la cei mai mulți oameni
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania