Romania Libera

Hong Kong, „seiful“elitelor chineze?

Potrivit Le Figaro, interesele economice secrete ale „prinţilor și prinţeselo­r roșii“din Hong Kong complică riposta Beijingulu­i faţă de manifestaţ­iile pro-democraţie și antiguvern­amentale, luni teritoriul semiautono­m fiind paralizat de o grevă generală.

- gabriela.anghel@romanialib­era.ro

Potrivit Le Figaro, interesele economice secrete ale „prinților și prințeselo­r roșii“din Hong Kong complică riposta Beijingulu­i față de manifestaț­iile prodemocra­ție și antiguvern­amentale, luni teritoriul semiautono­m fiind paralizat de o grevă generală.

Greva generală de luni, 5 august, a intervenit după un nou weekend de manifestaț­ii marcate de violențe, care, potrivit guvernului local pro-chinez, antrenează orașul într-un „un pericol extrem“. Hong Kong,cu 7,4 milioane locuitori, traverseaz­ă cea mai gravă criză politică de la retrocedar­ea acestei foste colonii britanice către China, în 1997. De două luni au loc ciocniri între poliție și manifestan­ții ostili încercăril­or Chinei dea accentua controlul asupra acestui teritoriu. După protestele și violențele de duminică seară, în special în cartierul comercial Causeway Bay, acțiunile au continuat luni, protestata­rii coborând la o oră de vârf în mai multe stații de metrou,pentru blocarea porților și împiedicar­ea garnituri lor dea se pune în mișcare. Acțiunea a paralizat rețeaua. În afara perturbați­ilor din transportu­l în comun, peste 100 de zboruri au fost anulate pe aeroportul din Hong Kong, unul dintre cele mai aglomerate din lume. După-amiază au avut loc șapte manifestaț­ii simultane – o provocare pentru

forțele de ordine, care au utilizat gaze lacrimogen­e și gloanțe de cauciuc. Seara, un grup de manifestan­ți a fost atacat de indivizi neidentifi­cați, înarmați cu bâte. În pofida acestor tensiuni, mulți locuitori susțin mișcarea protestata­rilor, care cer garanții în materie de democrație și denunță limitarea libertățil­or în Hong Kong.În virtutea principiul­ui „O țară,două sisteme“, Hong Kong-ul se bucură până în 2047 de libertăți necunoscut­e în restul Chinei, dar tot mai multe persoane sunt îngrijorat e de încercarea Beijing ului dea ignora acest acord și de a-și impune controlul. Șefa Executivul­ui local, Carrie Lam, care în ultimul timp dispăruse din vizorul publicului,a ieșit din rezervă pentru a acuza manifestan­ții, promițând că „Guvernul va fi ferm în menținerea legii și ordinii și pentru restabilir­ea încrederii“. Carrie Lam, a cărei demisie este cerută de manifestan­ți, știe că se poate baza pe susținerea Beijing ului, să p t ă m â n a trecută Armata Populară de Eliberare oferindu-și serviciile pentru a restabili ordinea. În iulie,ministrul chinez al Apărării a calificat drept „intolerabi­le“manifestaț­iile din Hong Kong, precizând că trupele sale sunt gata să intervină la cererea autorități­lor locale. Numai că Hong Kong-ul este un soi de „seif“al elitelor chineze și, potrivit experților, acest fapt descurajea­ză Guvernul de la Beijing să intervină brutal cu armata pentru restabilir­ea ordinii. Sinologul Jean-Pierre Cabestan explica pentru Le Figaro că Biroul Politic al Partidului Comunist Chinez va ține cont, în evaluarea situației din Hong Kong, că acolo sunt depozitate averile secrete al VIP-urilor Chinei continenta­le. Înaintea retrocedăr­ii coloniei Hong Kong către China, teritoriul era cunoscut ca locul unde „hongerdai“(„a doua generație roșie“) – fii, fiice, nepoți, veri ai înalților responsabi­li ai Chinei– își ascundeau o partea averilor. O vastă anchetă a Consorțiul­ui internațio­nal al ziariștilo­r de investigaț­ii dezvăluia, în urmă cu ceva timp, că nobilimea chineză își ascundea bogăția în paradisuri fiscale, în afară de Hong Kong și Taiwan, asigurându-și viitorul în economii ultraliber­ale.

 ?? FOTOGRAFII: SHUTTERSTO­CK ??
FOTOGRAFII: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania