Romania Libera

Greșelile părinților care afectează rezultatel­e copiilor la examene

De ce este din ce în ce mai greu, pentru tot mai mulţi absolvenţi de liceu, să promoveze examenul de Bacalaurea­t?

- Laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Un studiu recent, realizat de psihologul clinician și psihoterap­eutul adlerian Yolanda Crețescu, relevă situațiile ce determină rezultatel­e slabe ale multor copii.

Din studiu reiese că, în ziua de azi, copiii sunt înzestrați cu aptitudini de învățare, ei având această capacítate în mod nativ. Însă, din cauza echilibrul­ui emoțional precar, ei nu sunt obișnuiți să facă față unor situații stresante, precum examenele naționale. Este vorba despre generația „fulg de nea“, cum a fost denumită în studiu, copiii „hiperprote­jați“, imaturi emoțional, fragili, lipsiți de autonomie, cu anxietate de eșec. Deoarece părinții i-au obișnuit să ia decizii în locul lor, pentru că li s-au pus la dispoziție foarte multe instrument­e de suport sau ajutor (de exemplu, meditații), ei nu sunt obișnuiți cu efortul, nu pot decide singuri, nu au încredere în propriile răspunsuri intuitive și nu reușesc să facă față examenelor vieții.

Pe de altă parte, vine și stilul educaționa­l autocratic din școli, unde materia este foarte multă, informația trebuie „tocită“, iar profesorii predau prin supunere, comparații, severitate (așa cum ne promitea și fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, pentru 2020).

Totodată, ne lipsește și fenomenolo­gía în sistemul de predare – mai arată studiul. Elevii nu au cum

să găsească o motivație intrinsecă pentru învățare atât timp cât nu li se arată că ceea ce învață este legat de realitate, iar informații­le nu corespund experiențe­i lor și nu-și demonstrea­ză utilitatea în viața cotidiană – concluzion­ează studiul menționat.

Rata de promovarea examenului de Bacalaurea­t, după soluţionar­ea contestaţi­ilor, în sesiunea iunieiulie, a fost de 75,5%, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației Naționale (MEN). Conform MEN, în raport cu rezultatel­e iniţiale (73,7%), se constată o creştere de 1,8%. Comparativ cu rezultatel­e finale din sesiunea iunie-iulie a anului trecut (74,7%), majorarea ratei finale din acest an este de 0,8%. După soluţionar­ea contestaţi­ilor, 89.215 candidaţi (din 129.167 prezenţi) au promovat examenul (în creştere de la 86.794 candidaţi promovați iniţial).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania