Romania Libera

Iohannis va avea nevoie de sprijinul PSD

PNL anunţă marea operaţiune pentru Cotroceni.

- MARIUS GHILEZAN editoriali­st

Cel poreclit Blocanis de către socialişti, actualul candidat pentru un nou mandat la Cotroceni, Klaus Iohannis, va fi nevoit să ceară sprijinul PSD pentru a fi reales. Nori sumbri se prefigurea­ză la orizont. Ştiind că memoria colectivă e scurtă, liberalii vor trebui să reia vechile colaborări cu liderii PSD, pe faţă sau pe din dos. Iar Klaus Iohannis să-i cânte Vioricăi Dăncilă „O sole mio“.

Scandaluri­le #Alexandra şi #Sorina îi vor exploda liderului de la Cotroceni drept în faţă în preajma alegerilor prezidenţi­ale, chiar dacă el sugerează că actualul Guvern, condus de Viorica Dăncilă, este vinovat de destructur­area statului, ceea ce este fals. Klaus Iohannis conduce serviciile secrete. E greu de crezut că nu primeşte informări despre cârdăşiile grupărilor mafiote cu poliţia, magistraţi­i şi serviciile secrete din teritoriu.

E prins ca într-un cleşte. Nu poate scăpa în faţa lui Dan Barna în câştigător, dacă nu are o opţiune clară. Fie taie în carne vie, fie cere sprijinul PSD. A treia variantă nu există pentru ca el să domnească încă un cincinal.

Toate zbaterile de astăzi, întreaga dihonie şi dezmembrar­ea statului n-ar fi fost posibile în cazul unei Monarhii constituţi­onale. Dar despre asta decidenţii politici refuză să vorbească, darmite să gândească.Le e mai la îndemână să treacă prin abacul STS alegerile.

Votează oricine, iese doar cine trebuie. Dar acel trebuie e cam câh în preajma alegerilor prezidenţi­ale, timp în care serviciile joacă mai mereu la două capete. De ce e mai comestibil Klaus Iohannis decât Dan Barna? Simplu. Primului i se cunosc pornirile şi gusturile. Dar şi obedienţel­e. Că doar nu suntem naivi să credem că el e în fruntea statului pentru că era profesor de zece.Are şi domnia sa un fir roşu prin care este tras sau ridicat. Îndeobşte, acelaşi fir poate avea rol şi de spânzurăto­are politică.Ăsta e dezavantaj­ul să domneşti în numele altora. Nu discutăm despre agenda prea puţin românească a acestuia.

Celui de-al doilea nu-i ştim nimic. Nici măcar de ce îşi trage ciorapi de două culori şi de ce merge la ambasade în sandale.E imprevizib­il.Atât el,cât şi umbrele sale. Nu ne-au spus ce au de gând şi unde vor să ducă ţara.Asta e deosebit de periculos.

În spatele amândurora stau o serie de băieţi cu agende secrete. La primul sunt previzibil­e; la cel de-al doilea – total necunoscut­e.

Helvig îl sprijină pe Iohannis; Coldea, cu sete de răzbunare, pe Barna. Ferească-te de oamenii răzbunător­i, zice un vechi proverb!

Ce are de făcut Klaus Iohannis pentru a câştiga cel de-al doilea mandat? În primul rând, să se asigure că va juca finala cu Viorica Dăncilă. În caz contrar, e pierdut. Pierdut total. Useriştii în concubinaj cu plusiştii (ce nume de cabaret Voltaire) ştiu să gestioneze emoţia. În plus, şi-au construit profiluri de virgini politici. Nu contează că toată viaţa lor au atârnat legaţi de stat.Aşa e proiecţia lor în imaginarul colectiv.Apărând ca salvatori în ochii naivilor, pot stârni valul care să radă tot: de la preşedinte la primari şi la Parlamentu­l viitor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania