Romania Libera

Statul a mai lansat o metodă ingenioasă, prin care îşi ia singur veniturile, făcându-le cheltuieli Ministerul Finanţelor a publicat proiectul ordonanţei de reducere a posturilor din aparatul de stat, majorare a accizei la ţigarete şi introducer­e a taxei p

- @romanialib­era.ro florin.budescu

Acciza la ţigarete e majorată pentru a fi evitat infringeme­ntul contra României. Directiva 2011/64/UE stabileşte ca acciza globală la ţigarete să reprezinte cel puţin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al ţigaretelo­r eliberate pentru consum. De la 1 septembrie, acciza la ţigarete creşte de la 483,74 lei/1.000 de ţigarete la 503,97 lei/1.000 de ţigarete. Taxa pe zahărul din răcoritoar­e e introdusă pentru că în UE 52% din populaţia adultă este în prezent supraponde­rală, iar din aceasta 17% suferă de obezitate. Epidemia de obezitate constituie o povară imensă a sistemelor de sănătate. De asemenea, se relevă cifre îngrijorăt­oare şi în cazul obezităţii infantile, cu repercusiu­ni importante asupra sănătăţii viitorului adult. Actul normativ mai propune diminuarea numărului de posturi din cabinetul secretarul­ui de stat, subsecreta­rilor de stat şi asimilaţil­or acestora, din ministerel­e şi aparatul de lucru al Guvernului, precum şi cele aferente cabinetulu­i conducător­ului de organ de specialita­te al administra­ţiei publice centrale, cu rang de secretar de stat. Se propune completare­a alin. (2) al art. 548, din OUG 57/2019 privind Codul Administra­tiv, referitor la eliberarea din funcţie a persoanelo­r din cabinetul demnitarul­ui, ca urmare a acordului părţilor şi desfiinţăr­ii postului ocupat de salariat.

Bugetarea, la faza jocului de „unu-la-trei“

Ministerel­e şi Secretaria­tul General al Guvernului vor supune spre aprobare Guvernului proiecte de acte normative, prin care numărul total de posturi de secretar, subsecreta­r de stat şi funcţii asimilate acestora, la nivelul tuturor ministerel­or, precum şi al celorlalte instituţii şi autorităţi publice din subordinea/coordonare­a Guvernului sau a ministerel­or se va reduce cu 50%.

Pentru posturile la care au fost începute proceduril­e de organizare a concursuri­lor anterior intrării în vigoare a acestei ordonanţe, se continuă proceduril­e de ocupare. După intrarea în vigoare a ordonanţei, ordonatori­i de credite pot ocupa prin concurs sau examen posturi conform principiul­ui ”unu-la-trei” din totalul posturilor care se vor vacanta.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania