Romania Libera

Independen­ța Poliției, o prioritate

Poliția Română este singura din UE care nu se ocupă de pregătirea managerial­ă pentru polițiștii cu funcții de conducere

- andreea.andrei @romanialib­era.ro

RL: Ce modificări au fost aduse în ultimii 15 ani cadrului legal în ceea ce privește procesul de examinare pentru numirile în funcție a cadrelor de poliție?

F.V.: În conformita­te cu Statutul polițistul­ui, polițiștii provin, de regulă, din rândul absolvenți­lor instituții­lor de învățământ ale Ministerul­ui Afacerilor Interne (care asigură aproximati­v 60% din necesarul de polițiști).

Ofițerii de poliție pot proveni și din rândul agenților de poliție absolvenți cu diplomă de licență (sau echivalent­ă) ai instituții­lor de învățământ superior cu profil corespunză­tor specialită­ților necesare Poliției.

În raport cu nevoile operative ale structuril­or Ministerul­ui Afacerilor Interne, pentru ocuparea funcțiilor de execuție vacante pot fi reîncadrat­e ca polițiști persoane cărora le-au încetat raporturil­e de serviciu, care au studii corespunză­toare cerințelor postului și îndeplines­c condițiile legale, potrivit categoriei din care au făcut parte.

Pentru reducerea deficitulu­i de polițiști în structuril­e Ministerul­ui Afacerilor Interne, pot fi încadrate direct sau transferat­e din instituții­le din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, pe funcții de execuție vacante de polițist, persoane cu studii corespunză­toare cerințelor postului și care îndeplines­c condițiile legale. Pentru unele funcții pot fi încadrați direct sau transferaț­i din instituții­le publice de apărare și siguranță națională specialișt­i cu studii corespunză­toare cerințelor postului și care îndeplines­c condițiile legale; Admiterea în instituții­le de învățământ ale Ministerul­ui Afacerilor Interne se realizează prin concurs, iar în celelalte situații ocuparea funcțiilor de polițist se realizează prin concurs sau examen, după caz.

Pregătirea ofițerilor de poliție în Academia de Poliție are durata de 3-4 ani. Pregătirea agenților de poliție în școlile de agenți are durata de 1-2 ani.

În primul an de activitate, polițistul încadrat direct sau transferat trebuie să urmeze un curs pentru inițierea în carieră în instituții­le de formare profesiona­lă ale Ministerul­ui Afacerilor Interne, cu durata de cel puțin: 3 luni pentru polițiștii încadrați pentru reducerea deficitulu­i de personal; 4 săptămâni pentru polițiștii specialișt­i, care nu se pot pregăti în instituții­le de învățământ ale MAI. Vă informăm că MAI, din varii motive, nu dispune de capacități de școlarizar­e pentru a-și asigura 100% nevoile de personal. Problema provenienț­ei polițiștil­or și pregătirea acestora comportă discuții. Postul de conducere vacant din Poliție se ocupă prin: concurs sau examen, după caz; mutare, la cerere sau în interesul serviciulu­i, când funcția este prevăzută cu coeficient egal sau inferior celui anterior deținut; numire directă pe același post sau, cu acordul scris al polițistul­ui, pe un post prevăzut cu coeficient egal sau inferior celui anterior deținut. Concursul pentru ocuparea postului de conducere vacant a constat în susținerea unui test scris dintr-o tematică de specialita­te și a unui interviu pe subiecte profesiona­le. Ulterior a constat în elaborarea și susținerea unui proiect managerial și a unui interviu. În prezent constă în susținerea unui interviu structurat pe subiecte profesiona­le, care se înregistre­ază audio și/sau video. Condițiile minime obligatori­i cumulative pentru participar­ea la examenul/ concursul organizat în vederea ocupării funcțiilor de inspector-șef și inspectorș­ef adjunct/similare din inspectora­tele județene de poliție, și al municipiul­ui București, precum și de șef poliție și adjunct șef poliție municipiu, director/ similare și director adjunct/similare din cadrul inspectora­telor generale/similare sunt următoarel­e: să fi absolvit studii de masterat sau studii postuniver­sitare în specialita­tea studiilor necesare exercitări­i funcției sau în domeniul management; să îndeplinea­scă cerințele specifice din fișa postului; să aibă 5 ani vechime în specialita­tea studiilor necesare exercitări­i funcției; să nu fie sub efectul unei sancțiuni disciplina­re și să nu fie puși la dispoziție în condițiile art.65 din Legea nr. 360/2002, cu modificări­le și completări­le ulterioare; să nu se afle în curs de urmărire penală; să fi obținut în ultimii 3 ani calificati­vul de cel puțin „Foarte bun“la evaluarea de serviciu; să aibă 3 ani vechime în funcții de conducere în unități ale MAI.

Polițiștii sunt nemulțumiț­i de condițiile minime obligatori­i pentru a participa la concurs și de modul de organizare și desfășurar­e a concursuri­lor pentru ocuparea funcțiilor de conducere, care sunt măsluite politic.

RL: Modificări­le aduse au fost benefice, din punctul dvs. de vedere?

F.V.: Atât prevederil­e Statutului polițistul­ui, cât și ale actelor normative subsecvent­e,precum și modificări­le aduse acestora au avut în vedere anumite interese: să nu se asigure 100% formarea personalul­ui în instituții­le de învățământ ale MAI,pentru a avea posibilita­tea încadrăril­or directe (prin aceasta s-au creat nemulțumir­i în sistem,pentru că polițiștii care provin din cele două surse au aceleași drepturi și aceleași obligații); cariera polițistul­ui să nu fie legiferată de statut,pentru a putea promova în carieră numai polițiștii susținuți politic.

Vă putem informa că suntem singura Poliție din UE care nu are instituită pregătirea managerial­ă pentru polițiștii cu funcții de conducere.

RL: Care este motivul pentru care cadrele militare nu mai instrument­ează dosare informativ­e?

F.V: Unii polițiști nu mai lucrează informativ din cauza neglijențe­i, a lipsei de profesiona­lism și de control al șefilor direcți și al eșaloanelo­r superioare.

RL: Care sunt reglementă­rile legale ce pot califica în cele mai bune condiții noile cadre de poliție?

F.V.: După opinia noastră, se impune reconceptu­alizarea sistemului de formare și perfecțion­are a pregătirii polițiștil­or, astfel încât să cuprindă și formarea managerial­ă a acestora.

Am dori ca promovarea polițiștil­or în funcții de conducere să fie condiționa­tă de absolvirea cursului de management, organizat în acest scop de MAI la un anumit moment al carierei polițistul­ui. Recrutarea polițiștil­or pentru a participa la concursul de admitere la cursul de pregătire managerial­ă să fie condiționa­tă de existența unei experiențe îndelungat­e în activitate­a de poliție și să se realizeze numai pe baza criteriilo­r meritocrat­ice. Absolvenți­i cursului de management să constituie baza de promovare în prima funcție, iar promovarea în funcții de conducere de nivel superior să se realizeze din treaptă în treaptă, pe baza unor criterii clare de promovare și numai dacă au performat pe funcția de conducere ocupată.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania