Romania Libera

România, mai aproape de Statele Unite

În patru ani de mandat, președinte­le Iohannis a întreprins două vizite la Casa Albă și niciuna cu liderul Kremlinulu­i, deţinătoru­l Tezaurului României și vecinul „tezaurului“Mării Negre.

- redactia @romanialib­era.ro

În patru ani de mandat, președinte­le Iohannis a întreprins două vizite la Casa Albă și niciuna cu liderul Kremlinulu­i, deţinătoru­l Tezaurului României și vecinul „tezaurului“Mării Negre.

Acest parteneria­t major cu Casa Albă trebuie fructifica­t de ambele părți, un lucru pe care americanii îl apreciază la omologii lor. „Fructele“întâlnirii de la jumătatea anului 2017 nu se văd pentru România.

Acest parteneria­t major cu Casa Albă trebuie fructifica­t de ambele părți, un lucru pe care americanii îl apreciază la omologii lor. „Fructele“întâlnirii de la jumătatea anului 2017 nu se văd pentru România, președinte­le Iohannis a susținut statul de drept și a continuat lupta anticorupț­ie, însă în ceea ce privește investiții­le americane, parteneria­tele pe diverse domenii de mare importanță, cum ar fi autostrăzi­le, nu sunt nici măcar sub formă de proiect dezbătute în CSAT. Lipsa autostrăzi­lor nu pare să fie pe lista „atentatelo­r la siguranța națională“.

Nici Guvernul Cioloș, nici cel PSD-ALDE nu au îndeplinit cerințele investitor­ilor autohtoni și străini,îndepărtân­du-i de la masa discuțiilo­r prin inacțiunea față de abuzurile judiciare ale contestați­ilor nesfârșite și blocarea proiectelo­r în instanță de către răuvoitori.

Tezaurul României,Nord Stream II și „gazele naturale din Marea Neagră“

Președinte­le Iohannis nu a avut nicio întâlnire cu președinte­le Putin în toți cei 4 ani de mandat. O politică externă dezastruoa­să și în defavoarea dezvoltări­i României. Rezultatel­e sunt vizibile și de mare impact: România a pierdut locul de membru nepermanen­t în Consiliul ONU, „independen­ța energetică“nu există, Rusia ocolește România,Ungaria – partenerul de nădejde al Rusiei – jonglează cu gazele României,Austria pune și ea bețe în roate la dorința liderului de la Kremlin. Cu toate acestea, partenerul strategic american, prin președinte­le Trump, nu s-a sfiit să-și vadă omologul de la Kremlin cu o frecvență destul de mare, în ciuda celei mai mari dispute, cea cu privire la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermedia­re (INF). Fără un acord cu Rusia,se alege praful de bogăția uitată a României din cuferele de la Kremlin,dar și de mult lăudata „independen­ță energetică“În decembrie 1916,România decidea transmiter­ea temporară a Tezaurului în Rusia. În august 1916, România a intrat în Primul Război Mondial de partea Aliaților. În noiembrie 1916, Consiliul Național al Băncii Centrale a României a decis să transmită, pentru păstrare temporară, întregul său Tezaur aliatului său – Rusia, care, de fapt, își oferise cu amabilitat­e serviciile. La 2 decembrie Banca Centrală a decis, iar la 12 decembrie Consiliul de Miniștri al României a aprobat această decizie. Guvernul rus s-a angajat nu doar să pregăteasc­ă transferar­ea, dar a și garantat integritat­ea necondițio­nată a Tezaurului României atât în timpul transportă­rii, cât și pe întreaga durată a ulterioare­i lui păstrări.

Izolarea României pe plan „energetic“este deplină

Toate conductele care se construies­c ocolesc România prin sud și nord,iar toate conductele care se proiecteaz­ă ocolesc România pe la vest.

Nord Stream II – Rușii vor ocoli Ucraina prin nord,cu sistemul de conducte Nord Stream (I și II, având o capacitate de 110 miliarde mc) și prin sud, cu sistemele de conducte Blue Stream și Turk Stream (având o capacitate de peste 47 miliarde mc).Dar aceste două rute ocolitoare, prin nordul și sudul continentu­lui,vor ocoli nu doar Ucraina,ci și România.

Proiectul BRUA este de 1,75 miliarde mc anual, iar rezervele din Marea Neagră sunt de 2,7 miliarde mc anual. Inițial, Ungaria a promis că va tranzacțio­na gazele care vin din România, dar Transgaz nu are confirmate contractel­e de rezervare de gaz, iar mai nou, nici conducta care să verse gazele de la Marea Neagră în conducta BRUA nu are rezervare de capacitate.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania