Romania Libera

„Imperiul roșu“contraatac­ă

Așa cum avertizau numeroși experţi, războiul comercial dintre Beijing și Washington a intrat într-o fază mai periculoas­ă, ce ar putea induce noi riscuri sistemului financiar mondial, aflat deja într-o perioadă agitată.

- gabriela.anghel @romanialib­era.ro

Așa cum avertizau numeroși experți, războiul comercial dintre Beijing și Washington a intrat într-o fază mai periculoas­ă, ce ar putea induce noi riscuri sistemului financiar mondial, aflat deja într-o perioadă agitată.

Ca răspuns la noile taxe vamale impuse de Administra­ția Trump pentru aproape toate importuril­e provenind din China, Beijingul și-a lăsat luni moneda să plonjeze sub pragul simbolic de 7 yuani pentru un dolar, iar piețele bursiere au temeri că tensiunile comerciale dintre cele două superputer­i economice mondiale ar putea degenera într-un război al monedelor. Căderea yuanului, pentru prima oară după 2008, a declanșat reacția președinte­lui american, care a denunțat „o manipulare a monedei“. Iar secretarul Trezorerie­i, Steven Mnuchin, a acuzat formal China de manipulare a monedei sale și a cerut FMI să pună capăt concurențe­i neloiale a Beijingulu­i. Contrar euro sau dolarului, a căror valoare fluctuează liber, potrivit cererii și ofertei, cursul yuanului este „pilotat“de Banca Centrală a Chinei – și evoluează față de dolar într-o marjă de 2% în jurul unui curs-pivot fixat zilnic de instituția financiară. Fără să-și detalieze motivațiil­e, Banca Centrală a Chinei a precizat că „situația economică

internațio­nală și tensiunile comerciale“au afectat cursul mai multor monede, printre care și renminbi (yuanul), asigurând că „nu s-a angajat într-o devaloriza­re competitiv­ă“. Dar Beijingul, care controleaz­ă îndeaproap­e cursul monedei sale naționale, a scăzut din nou, marți, rata-pivot a yuanului la 6,9683 pentru un dolar,o scădere de 0,66 față de ziua de luni. Decizia Beijingulu­i marchează o nouă escaladare în războiul comercial declanșat de Washington prin tarife vamale punitive,în urmă cu peste un an,pentru a forța partea chineză să negocieze un acord comercial vizând reducerea deficitulu­i și practicile considerat­e neloiale. Lăsând voit yuanul să se devalorize­ze față de dolar, China lansează un nou act de conflict comercial cu SUA, apreciază Lawrence Summers, fost secretar al Trezorerie­i în Administra­ția Clinton. „Sar putea să ne aflăm în momentul financiar cel mai periculos de la criza din 2008, având în vedere situația actuală dintre China și SUA“. Războiul comercial chino-american a degenerat, luni, într-un război al monedelor. Piețele mondiale sunt zguduite, iar investitor­ii îngrijoraț­i din Asia și Europa caută puncte sigure pentru monede.

Arma devaloriză­rii

Analiștii arată că șocul se poate propaga în întreaga lume,obligând țările concurente Chinei să aibă în vedere propriile monede,ceea ce ar putea duce la o spirală a devaloriză­rilor care poate afecta creșterea mondială și întărirea protecțion­ismului comercial, cu efecte asupra economiei mondiale. „Totul va degenera rapid“, a declarat Michael Every, responsabi­l cu cercetarea pe piețele financiare în Asia pentru Rabobank, făcând referință la Banca Centrală a Chinei. Administra­ția americană estimează că puterea de la Beijing are o lungă experiență în materie și că acționează violând angajament­ele G20 de a nu practica devaloriza­rea competitiv­ă. Ultima dată când China a utilizat această armă a provocat neîncreder­ea investitor­ilor, însă analiștii consideră că acum China nu va recidiva, în special din cauza controlulu­i schimburil­or pe care l-a instaurat pentru a evita fuga capitaluri­lor.

O altă decizie a autorități­lor chineze,luată după anunțul președinte­lui Trump de noi taxe vamale asupra importuril­or chineze, a fost cea de suspendare a achizițiil­or de produse agricole americane.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania