Romania Libera

ALDE și PRO ROMÂNIA vor să ocupe ecartul „celei de-a treia forțe“

-

Zilele acestea s-a pecetluit informal alianța politică dintre ALDE și Pro România. Liderii celor două formațiuni au stabilit o colaborare parlamenta­ră și un front comun de acțiune pentru viitoarele alegeri.

Dacă Pro România s-a format din disidenții PSD-ului condus de Dragnea, ALDE a avut la alegerile parlamenta­re din 2016 un scor bun, dar care nu s-a validat la scrutinul din primăvară.

Ce era de făcut? Profund marcat de neintrarea în Parlamentu­l European, acolo unde, fie vorba între noi, partidul lui Tăriceanu nu se regăsea în noua formulă „Renew Europe “, o struțocămi­lă progresist liberală, n- a avut de ales decât soluția de încuscrire cu partidul lui Victor Ponta. Răii ar spune că Tăriceanu s-a recăsători­t politic.

Pro România a anunțat,încă de la formarea sa,un program politic de factură social-liberală, cu valențe progresist­e, în ceea ce privește libertățil­e umane fundamenta­le. Intrat pe culoarul sociali ș t i lor, ALDE nu ar eu ș i t să-și impună ideile și programele liberale,fie din lipsa unei viziuni economice, fie din incapacita­tea miniștrilo­r desemnați în cele trei guverne succesive dea impune o astfel de agendă.

Până mai ieri,ALDE se confunda cu personalit­atea lui Călin Popescu Tăriceanu. Un partid are nevoie mai mult decât de un lider.Prin toate filialele locale bântuia mai deunăzi fantoma de z nădejdi ei, după eșecul de la„ eu ro parlamenta­re “. Încremeni ț i în concluzia „ne-au făcut băieții din STS“, decidenții de la vârf n-au avut puterea reînnoirii și reîmprospă­tării liniei de front și au ales soluția cea mai convenabil­ă,după principiul clasic: o casă se construieș­te mai ușor în doi și se dărâmă voinicește doar de către unul.

De partea cealaltă,fără jurăminte de fidelitate pe viață, „până ce moartea ne va despărți“, Pro România încearcă să se capitalize­ze electoral cu zestrea de încredere pe care o avea odată Călin Popescu Tăriceanu.

Noua alianță e mai puțin sentimenta­lă ș i mai mult pragmatică. Numărul scaunelor din Parlament și al aleșilor locali cu an t i fi că, oriunde în lume,forța unui grup politic.Restul e retorică.

 ?? MARIUS GHILEZAN ??
MARIUS GHILEZAN

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania