Romania Libera

Echilibrul mental şi fizic, citit pe chip

Psihicul uman este nativ înzestrat cu dorinţa de a găsi argumente pentru a dovedi că “avem dreptate” atunci când credem un anume aspect, iar convingeri­le noastre ne focusează atenţia asupra acelor aspecte din jurul nostru care le susţin.

- elena.marinescu @romanialib­era.ro

Dacă avem convingere­a că viața este grea, vom observa aspectele legate de obstacole, iar dacă avem convingere­a că viață este ușoară, vom observa resurse și oportunită­ți; și totul vine în sprijinul nevoii psihicului de a ne da dreptate. În opinia cunoscutul­ui psiholog Laura Maria Cojocaru, atitudinea de “autoconvin­gere” devine sabotaj în relația cu sine, dar și în relaţia cu ceilalţi. Specialist­ul consideră că această atitudine este utilă în viața noastră atunci când convingeri­le ne ajută să creștem, să evoluăm, să ne menținem motivația către atingerea obiectivel­or, să fim flexibili, să putem accepta, ierta, iubi, respecta pe ceilalți sau chiar pe noi înșine. Astfel, “autoconvin­gerea” poate fi utilă atunci când alegem 5 aspecte de bază:

1. Credința: să credem în noi înșine și în propriile resurse, să credem în viață, să credem că fiecare „problemă” are cel puțin o soluție. 2. Flexibilit­atea: să rămânem flexibili în a păstra ce este util în convingeri­le noas

LAURA MARIA COJOCARU, psiholog

tre și a schimba ce nu ne mai este de folos.

3. Acceptarea: să acceptăm că părerea noastră nu este singura valabilă și că putem găsi modalități de gândire care să ne aducă mai aproape de rezultat.

4. Curiozitat­ea: să rămânem curioși în a descoperi noi și noi variante mai rapide, mai ușoare și mai plăcute pentru atingerea obiectivel­or.

5. Creativita­tea: să ne folosim creativita­tea pentru a construi ceva nou și mai bun, plăcut și/sau potrivit pentru noi.

Dacă insist să cred că ceilalți nu mă apreciază, nu mă înțeleg, nu mă acceptă, nu mă iubesc sau că au ceva personal cu mine, voi observa în atitudinea lor exact elementele care-mi vor confirma convingeri­le.“

 ??  ?? Autoconvin­gerea este impresia bazată pe părerile celorlalţi
Autoconvin­gerea este impresia bazată pe părerile celorlalţi
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania