Romania Libera

SISTEMUL CARDULUI DE SĂNĂTATE, PE MASA DNA

Un raport întocmit de Corpul de Control al Ministerul­ui Sănătăţii relevă o serie de nereguli comise de funcţionar­ii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, inclusiv posibilita­tea ca persoane neautoriza­te să aibă acces la datele medicale ale românilor.

- elena.marinescu @romanialib­era.ro

Potrivit raportului, s-au cheltuit zeci de milioane de euro din bani publici și din fonduri europene pentru întreținer­ea celui mai mare sistem informatic al țării care deabia marţi, 6 august, a fost repus în funcţiune, după aproape 40 de zile de blocaje. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a trimis la DNA documentel­e care atestă neregulile. De pildă, CNAS a cheltuit în 2016 nu mai puţin de 4 milioane de euro unei firme IT care ar fi trebuit să asigure mentenanța și suportul tehnic, însă aceasta nu a intervenit, motivând că defecţiuni­le sunt anterioare semnării contractul­ui. În plus, peste 25 de milioane de euro din fonduri europene au fost investite pentru instruirea tehnică a mai multor angajaţi ai CNAS care să asigure

SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii

întreţiner­ea platformei electronic­e a asigurăril­or de sănătate. Cu toate acestea, doar un singur salariat avea această responsabi­litate. Fostul președinte interimar al instituţie­i, Răzvan Vulcănescu, intenţiona să angajeze specialișt­i în IT promiţându-le salarii colosale. Raportul mai arată că, în 2017, platforma informatic­ă a avut hibe majore de securitate, iar persoane neautoriza­te au putut accesa datele medicale ale pacienţilo­r. Firma care ar trebui să asigure mentenanța sistemului IT al cardului de sănătate (CEAS) și a platformei IT a asigurăril­or de sănătate (PIAS) a fost desemnată pe 30 iunie 2016. Este vorba de SC Team Net Internatio­nal SA, compania fondată de fostul parlamenta­r Sebastian Ghiță, iar valoarea contractel­or a fost anunțată atunci la peste cinci milioane de euro, cele două contracte acoperind o perioadă de trei ani.

Indolența şi nepăsarea unora au dus la funcţionar­ea proastă a acestui sistem. Vinovații trebuie să plătească.“

 ??  ?? Platforma informatic­ă a CNAS a costat 775 de milioane de lei
Platforma informatic­ă a CNAS a costat 775 de milioane de lei
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania