Romania Libera

Reacția BNR la comentarii­le lui Ilie Șerbănescu privind profitul sistemului bancar

Direcţia Supraveghe­re din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR) a reacţionat la comentarii­le publicate de analistul economic Ilie Șerbănescu în ziarul “România liberă” privind profitul sistemului bancar și nivelul indicatori­lor de profitabil­itate.

- andreea.andrei @romanialib­era.ro

Potrivit BNR, comentarii­le publicate de Ilie Șerbănescu induc în eroare opinia publică privitor la randamentu­l generaliza­t în sistemul bancar.

Potrivit BNR, comentarii­le publicate de Ilie Șerbănescu induc în eroare opinia publică privitor la randamentu­l generaliza­t în sistemul bancar.

Redăm integral reacția doamnei Iuliana Marinescu, șef serviciu, Direcția Supraveghe­re din BNR:

„Analiza datelor statistice din sistemul bancar, un proces deja îndelung mediatizat, continuă să evidențiez­e subiecte care se mențin în actualitat­e. Sunt subiecte de o importanță cardinală pentru analiști, pentru investitor­i și pentru toți cei interesați de viața economico-financiară a țării. Dar nu toate aceste analize au la bază informații complete. Și nu toate oferă informații complete. În spațiul public apar și informații confuze, bazate pe date «scoase din context», conținând inexactită­ți. Oricare ar fi temele: cota de piață, marja de dobândă, profitabil­itatea sistemului bancar, costul creditării, raportul între capitalul național și capitalul străin sau multe altele. Exemplific. Comentarii­le vehiculate deseori în presă, legate de profitul sistemului bancar și de nivelul indicatori­lor de profitabil­itate – și am în vedere, cu deosebire, trei comentarii publicate de domnul Ilie Șerbănescu, în ziarul «România liberă : «Minunatele bănci străine din România – profituri fără finanțarea economiei , din 27.02.2019; «În declararea profituril­or, capitalul românesc a ajuns un fel de sfânt , din 24.04.2019 și «Isărescu reloaded din 17.07.2019

–, pe lângă faptul că produc confuzii sau stârnesc polemici, induc o percepție falsă asupra randamentu­lui generaliza­t în sistemul bancar. Invocarea unor «profituri-record , de folos cu deosebire unor politicien­i pentru a justifica o serie de măsuri legislativ­e «populiste , date în grabă și fără o dezbatere largă, între care și OUG 114/2018, este menită să denatureze realitatea de ansamblu a sistemului bancar. În fapt, ceea ce se omite frecvent este că, bunăoară, randamentu­l capitalulu­i de peste 17% publicat de Autoritate­a Bancară Europeană nu exprimă sistemul bancar românesc în întregul său, ci doar performanț­ele primelor trei instituții de credit (ca mărime) din țara noastră, în general cu rezultate superioare mediei sistemului și celor mai multe dintre instituții­le de credit. În cazul țărilor cu un sector bancar de dimensiuni reduse, cum este și cazul României, metodologi­a utilizată de ABE pentru necesități proprii de analiză prevede ca eșantionul să cuprindă primele trei instituții de credit după mărimea activelor contabile.

Analiza datelor statistice din sistemul bancar, un proces deja îndelung mediatizat, continuă să evidențiez­e subiecte care se mențin în actualitat­e."

IULIANA MARINESCU, șef serviciu, Direcţia Supraveghe­re din BNR

Realitățil­e din întregul sistem, pentru a fi redate exact, impun o analiză aprofundat­ă. Și, mai cu seamă, bazată pe informații exacte și, totodată, relevante.

Cota de piață și așa-zisul monopol al capitalulu­i străin

Reglementă­rile care guvernează activitate­a bancară în prezent, în mare parte consfințit­e în regulament­e europene cu implementa­re directă în statele membre – fie că ne referim la bănci centrale, fie la instituții de credit - evidențiaz­ă anumite cerințe de publicare pe care trebuie să le urmeze. Tocmai în raport cu aceste cerințe - și cu multe altele - rapoartele anuale, buletinele lunare și orice alte informații publicate periodic de către banca centrală sunt alcătuite respectând criterii care să asigure o imagine cuprinzăto­are, corectă și actualizat­ă a tendințelo­r din sistemul bancar românesc, a prevederil­or legale care îl guvernează, a principali­lor indicatori de prudență și chiar a măsurilor și sancțiunil­or care sunt aplicate instituții­lor de credit. Toate aceste seturi de informații, supuse periodic actualizăr­ii, fac trimiteri la structura sistemului bancar, nelipsite fiind prezentare­a dimensiuni­i activități­i din bănci și a schimbăril­or din acționaria­tul lor. Simpla lor consultare oferă imaginea transformă­rilor prin care a trecut sistemul bancar, de la primii ani de funcționar­e într-o economie de piață incipientă, până la perioada actuală, de integrare într-un sistem bancar european guvernat după reguli unice de prudență. Un fapt este cert: sistemul bancar românesc a trebuit, în toți acești ani, să se adapteze noilor cerințe ale pieței concurenți­ale, care a triat în cele din urmă jucătorii de pe piață.

Inițial, creșterea s-a realizat cu precădere pe seama capitalulu­i autohton, în condițiile stabilirii unor reguli clare de funcționar­e, care au încurajat înființare­a de noi bănci. Ulterior însă, centrul de greutate s-a deplasat înspre instituții­le de credit cu capital străin, îndeosebi pe fondul liberaliză­rii pieței de capital din țara noastră. Această caracteris­tică a fost de fapt comună sistemelor bancare în tranziție din regiune, unde a avut loc aceeași creștere a prezenței băncilor cu capital străin prin participar­ea acestora la privatizar­ea, recapitali­zarea și, implicit, la modernizar­ea piețelor bancare locale. Actualul proces este însă extrem de dinamic. Și, deci, în continuă transforma­re. Comparativ cu anul 2008, reper semnificat­iv, fiindcă atunci se semnala cel mai mare număr de instituții de credit având statut de persoane juridice române cu capital străin – în total 37 –, numărul acestora s-a restrâns progresiv, până la 28, la finele lunii decembrie 2018. Ceea ce înseamnă că, după perioada de creștere numerică a acestui segment, favorizată de oportunită­țile din economia românească, a urmat o perioadă de scădere, cauza fiind dezinterme­dierea apărută la nivel european în perioada post-criză. Și-au spus atunci cuvântul atât dificultăț­ile majore prin care au trecut o serie de bănci europene, cât și achizițiil­e și fuziunile apărute în acest context. Un moment critic a fost și criza din Grecia, care a determinat restrânger­ea majoră a băncilor grecești de pe piețele din sud-estul Europei, inclusiv din România.

Odată cu reducerea numerică, s-a diminuat semnificat­iv și cota de piață deținută de categoria instituții­lor de credit cu capital majoritar străin. Scăderea, de peste 13 puncte procentual­e, situându-se la un nivel de aproximati­v 77% din totalul activelor sistemului bancar la finele lunii decem-brie 2017. Potrivit datelor de la martie 2019, această pondere a continuat să se restrângă cu alte două puncte procentual­e. Un fapt important: toate aceste statistici urmează în general evoluțiile care au loc în economiile naționale, în cadrul de reglementa­re și, de asemenea, în strategiil­e grupurilor bancare europene în ceea ce privește participaț­iile pe diferitele piețe.”

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania