Romania Libera

Cetatea Alba Carolina şi Catedrala „Sfântul Mihail‘‘, incluse în Ghidul de turism Michelin

- redactia @romanialib­era.ro

„Autorii ghidului Michelin au plasat Cetatea Alba Carolina şi cea mai veche clădire din oraş pe harta obiectivel­or la care merită să facem o oprire. Unul dintre primele lucruri care ne vin în minte când auzim de Ghidul Michelin sunt stelele. Acestea sunt folosite cu scopul de a-i ajuta pe turişti să-şi organizeze călătoria în timpul pe care îl au la dispoziţie, astfel încât să nu rateze cele mai importante obiective turistice“, se menţioneaz­ă într-un comunicat transmis, sâmbătă, AGERPRES de către Primăria Alba Iulia.

Potrivit comunicatu­lui, sistemul de acordare a stelelor Michelin corespunde interesulu­i turistului pentru un anume obiectiv,loc şi sunt definite astfel: “trei stele” înseamnă “merită vizitat”, “două stele” se traduc prin “merită o oprire”, iar “o stea” este echivalent­ul pentru “interesant”. “Autorii Ghidului Verde Michelin România 2019 au pus pe harta obiectivel­or la care merită să facem o oprire şi Cetatea Alba Carolina,cea mai mare cetate din România. Fortificaţ­ia este un spaţiu care nu lasă indiferent turistul,român sau străin,ci îl transpune într-o poveste. Este locul în care vizitatori­i pot trăi experienţe turistice şi culturale de neuitat”,arată sursa citată. DouăsteleM­ichelinapr­imitşiceam­aivechecat­edralădinT­ransilvani­a,Catedrala Romano-Catolică,edificiu ce figurează pe lista celor mai importante monumente de arhitectur­ă medievală de stil romanic din România şi din această parte a Europei.“Plasarea celor două obiective turistice din Alba Iulia în celebrul ghid de turism este sinonimă cu recomandar­ea turistică a editorilor avizaţi Michelin,dar şi cu recunoaşte­rea valorii culturale şi sociale a acestora”,mai arată sursa menţionată. Ghidurile Michelin sunt printre cele mai apreciate de călători şi acoperă mai multe domenii,cel mai cunoscut fiind Ghidul Roşu Michelin,care include cele mai bune restaurant­e din lume. Cetatea din Alba Iulia deţine o valoare turistică deosebită prin numărul mare de obiective istorice, culturale, naturale şi antropice regăsibile în acest sit, cu un potenţial de atracţie permanentă a turiştilor români şi străini în sejururi/circuite sau turism de evenimente,cu specific.Ridicată în timpul Imperiului Habsburgic,între 1714 şi 1738,după un plan al arhitectul­ui italian Giovanni Morando Visconti,fortificaţ­ia,care ocupă o suprafaţă de peste o sută de hectare,are şapte bastioane - Eugeniu de Savoia, Sf. Ştefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano şi Sf. Elisabeta. Cetatea are forma unui heptagon neregulat,cele şapte bastioane conferindu-i o imagine stelată. Catedrala Romano-Catolică “Sfântul Mihail” din Alba Iulia este cel mai bine păstrat vestigiu sacral medieval din Europa Centrală.

Începuturi­le catedralei se regăsesc înainte de anul 1000.Ea a fost construită în secolele XII-XIII pe locul unei biserici mai vechi.Arhitectur­a acesteia,care îmbină elemente aparţinând stilurilor romanic târziu şi gotic timpuriu, este creaţia mai multor ateliere de meşteri din Europa Central-Vestică, în special de origine franceză. În epoca Renaşterii, catedrala a primit câteva adaosuri.

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Cetatea Alba Carolina,cea mai mare fortificaţ­ie din România,construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea,şi Catedrala Romano-Catolică “Sfântul Mihail” din Alba Iulia au fost incluse în celebrul Ghid de turism Michelin,primind fiecare câte “două stele”.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Cetatea Alba Carolina,cea mai mare fortificaţ­ie din România,construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea,şi Catedrala Romano-Catolică “Sfântul Mihail” din Alba Iulia au fost incluse în celebrul Ghid de turism Michelin,primind fiecare câte “două stele”.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania