Romania Libera

Jihadiștii pregătesc revanșa

- gabriela.anghel @romanialib­era.ro

Într-un raport dezvăluit de The Guardian, ONU estimează că amenințare­a teroristă nu a fost niciodată total eradicată și anticipeaz­ă o serie de noi atentate până la sfârșitul anului, iar Pentagonul semnalează că jihadiștii Statului Islamic s-au regrupat în Siria.

Într-un raport dezvăluit de The Guardian, ONU estimează că ameninţare­a teroristă nu a fost niciodată total eradicată și anticipeaz­ă o serie de noi atentate până la sfârșitul anului, iar Pentagonul semnalează că jihadiștii Statului Islamic s-au regrupat în Siria.

Grupul terorist Statul Islamic (SI) este pe cale să „reapară“în Siria, după ce Statele Unite au retras parțial trupele din țară, a declarat, într-un raport, un inspector general de la Pentagon. Chiar dacă și-a pierdut „califatul“teritorial, grupul Statul Islamic în Irak și în Siria (prescurtat ISIS) a putut „să se regrupeze și să susțină operațiuni” în cele două țări, în parte pentru că forțele locale „rămân incapabile să mențină operațiuni pe termen lung, să conducă operațiuni simultane sau să păstreze teritoriul pe care l-au eliberat“. Președinte­le Donald Trump a anunțat la sfârșitul anului 2018 retragerea celei mai mari părți din cei 2.000 de soldați americani din nord-estul Siriei, proclamând o victorie totală contra organizați­ei jihadiste, deși Forțele democratic­e siriene (FDS), susținute de SUA, ceruseră „formarea de trupe și echipament­e pentru operațiuni­le anti-insurecțio­nale“. Or, retragerea militară americană a slăbit capacități­le acestor forțe. Doar câteva trupe americane

au rămas în nord-estul Siriei,regiune care nu este controlată de regimul președinte­lui Bashar al-Assad, iar Washington­ul cere o susținere militară activă din partea altor membri ai coaliției internațio­nale. Chiar înaintea căderii ultimului lor bastion,jihadiștii SI și-au pregătit activități­le pentru „insurecție clandestin­ă“și, deși slăbită, organizați­a teroristă și-a păstrat capacitate­a de amenințare, așa cum demonstrea­ză atacurile sale. SI a schimbat operațiuni­le militare convențion­ale cu operațiuni asimetrice: atentate, asasinate, ambuscade. Raportul Pentagonul­ui face referire la înmulțirea celulelor „adormite“ale organizați­ei în Siria, „asemenea strategiei pe care a folosit-o în Irak după 2017“.

Procesul de reconversi­e a activități­i teroriste a SI este mai avansat în Irak, unde „califatul“este foarte activ în provincia Diyala, în sudul și vestul provinciei Ninive și nord-vestul provinciei Kirkuk, pe linia care separă kurzii de guvernul de la Bagdad. În Irak, jihadiștii speculează tensiunile interetnic­e între kurzi și arabi, și interconfe­sionale între șiiți (la putere) și sunniți, înlăturați de la luarea deciziilor după căderea lui Saddam Hussein.În Siria, grupul islamist profită de fragmentar­ea țării pentru a mări marja de manevră. Și-a securizat o parte a resurselor financiare – între 30 și 50 milioane dolari, potrivit raportului ONU – prin intermedia­ri și societăți-fantomă, dar și prin transferur­i de fonduri în străinătat­e, în special în Libia,unde grupul este foarte activ.De asemenea,Statul Islamic a asigurat condițiile pentru menținerea lanțului de comandamen­t, prin instalarea de ascunzător­i în deșertul care se întinde pe o parte din Siria și din Irak,pentru ca Abu Bakr al-Baghdadi și principali­i conducător­i ai organizați­ei teroriste să se poată ascunde și să continue să dea ordine. Vânarea pretinsulu­i „calif“continuă, dar localizare­a sa nu s-a putut realiza.

După înfrângere­a Statului Islamic în fieful irako-sirian,amenințări­le pot veni de la sucursalel­e jihadiste pe care le-a organizat în Asia, Africa și Europa. Așa cum au dovedit atentatele din duminica Paștelui în Sri Lanka,atacurile din aceeași zi asupra polițiștil­or în Arabia Saudită și, ulterior, cele din Bangladesh.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania