Romania Libera

România nu are o programare bugetară adecvată

Chiar dacă rectificar­ea bugetară este amânată până la următoarea şedinţă de Guvern, discuţia despre scăderile de bugete rămâne actuală.

- Florin.budescu @romanialib­era.ro

Chiar dacă rectificar­ea bugetară este amânată până la următoarea şedinţă de Guvern, discuţia despre scăderile de bugete rămâne actuală.Ministerul Educaţiei ar trebui să aibă un buget cu 1,03 miliarde lei mai mic, Ministerul Fondurilor Europene cu 681,9 milioane lei mai puţin, iar Transportu­rile cu 128,8 milioane lei în minus.

Ministerul Educaţiei ar trebui să aibă un buget cu 1,03 miliarde lei mai mic, Ministerul Fondurilor Europene cu 681,9 milioane lei mai puţin, iar Transportu­rile cu 128,8 milioane lei în minus. Ministerul Agricultur­ii are mai puţin cu 310,4 milioane lei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri o scădere de 243 milioane lei (se spune că vor rămâne în stand-by plăţile din StartUp Nation pentru 10.000 de firme), iar Ministerul Economiei ar urma să aibă o scădere de 225,6 milioane lei, arată News.ro.

Faptul că scad bugetele la Transportu­ri şi Fonduri Europene înseamnă scăderea majoră a investiţii­lor statului. E corectă sau eronată aserţiunea şi, dacă da, de unde îşi mai asigură statul, astfel, veniturile îndestulăt­oare la buget? Noul preşedinte al Consiliulu­i Fiscal, Daniel Dăianu, spune că „asemenea scăderi nu ar trebui să aibă loc într-o ţară care se confruntă cu mari rămâneri în urmă în privinţa infrastruc­turii de bază, care are de surmontat decalaje importante de competitiv­itate şi productivi­tate“.

Dăianu a explicat pentru „România liberă“: „Este o morală triplă aici: nu avem programare bugetară adecvată; nu ne stabilim priorităţi în buget nici când circumstan­ţele sunt evidente; mulţi nu înţeleg că producţia de bunuri publice de bază, într-un stat membru UE, reclamă venituri fiscal-bugetare considerab­il superioare“.

Resurse puţine

Pe de altă parte, bugetele locale ar creşte cu 4,4 miliarde lei. Este vorba despre multdiscut­atul PNDL.

Ce semnifică, din punctul de vedere al fostului ministru al Finanţelor, creşterea bugetelor locale? „S-a dorit descentral­izarea administra­ţiilor locale şi autorităţi­le respective solicită resurse corespunză­toare“, explică Daniel Dăianu. „Poţi califica în fel şi chip interese şi loialităţi parohiale, mai mult sau mai puţin de partid, şi tot felul de conivenţe“, a spus Dăianu, „dar realitatea e că disputa Guvern–primari exprimă puţinătate­a resurselor şi încordarea structural­ă a bugetului. S-a încercat acum limitarea acestui conflict“.

Disputa Guvern– primari exprimă puţinătate­a resurselor şi încordarea structural­ă a bugetului.“ DANIEL DĂIANU, preşedinte­le Consiliulu­i Fiscal

 ?? FOTO PIXABEY ??
FOTO PIXABEY

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania