Romania Libera

PROIECTUL TUNELULUI PE SUB DUNĂRE, BLOCAT DIN FAZA PRIMELOR STUDII ȘI ANALIZE

Actualul primar al Galaţiului refuză să plătească Louis Berger și Ernst & Young facturile pentru etapa 1 a studiului de fezabilita­te, în pofida contractul­ui încheiat de primărie în mandatul predecesor­ului său.

- ticu.ciobotaru @romanialib­era.ro

Construire­a unui tunel pe sub albia Dunării, pentru a asigura conexiunea rutieră cu nordul Dobrogei, ar fi putut deveni unul dintre cele mai interesant­e proiecte de infrastruc­tură din România. Prin anii ’50 a mai existat proiectul tunelului GiurgiuRus­se. În arhiva Comitetulu­i Central al PCR a fost găsit un proiect în limba rusă din 1950, intitulat „Proiectul construiri­i tunelului pe sub Dunăre de lângă orașul Rusciuk (Russe – n.red.), realizat de Întreprind­erea «Metro Proiect» din Moscova“. Proiectul tunelului dintre Giurgiu și Russe a fost „învins” de

„Podul Prieteniei”. În 2013, fostul primar al Galațiului, Marius Stan (PNL, UNPR), a lansat proiectul construiri­i unui tunel pe sub Dunăre la Galați, la concurență cu construire­a podului peste Dunăre de la Brăila. Tunelul de la Galați a ajuns în varianta revizuită a Masterplan­ului de Transport, a trecut și de faza studiului de prefezabil­itate, dar studiul de fezabilita­te a fost blocat în 2016, de noul primar al Galațiului, Ionuț Pucheanu (PSD), care nu a mai vrut să continue proiectul predecesor­ului său.

Tunelul pe sub Dunăre, investiţie de peste 200 milioane euro

În Strategia de Dezvoltare a Municipiul­ui Galați 2014-2020, fostul primar al Galațiului, Marius Stan,a trecut la „punctul 1” proiectul „Legătura municipiul­ui Galaţi cu principale­le coridoare de transport prin subtravers­area Dunării”,un proiect cu adevărat strategic pentru zona Galați-Brăila, care se confruntă cu o cădere economică fără precedent din cauza izolării de restul țării.În baza hotărârii Consiliulu­i Municipal Galați nr. 238/2013, a fost comandat studiul de prefezabil­itate,realizat de firma elveţiană Basler & Hofmann AG. Subtravers­area Dunării era formată din două tuneluri de 2,06 km, din care 1,56 km galeriile propriu-zise, săpate cu utilaje speciale, iar 0,5 km realizaţi prin săpătură deschisă. Un tunel urma să aibă două benzi de circulaţie şi o bandă de urgenţă. La fiecare 500 de metri erau prevăzute ieşiri de urgenţă către galeriile de salvare.Valoarea investiție­i era estimată la 229.355.000 de euro, fără TVA. În februarie 2015, Primăria Galați a anunțat licitația pentru contractul de „furnizare a soluției optime pentru construire­a a două tuneluri, fiecare cu câte două benzi pe sens”.Contractul prevedea și găsirea finanțării, respectiv „atragerea sectorului privat într-un contract de parteneria­t publicpriv­at pentru realizarea celor două tuneluri”. Licitația a fost câștigată de reprezenta­nța la București a Louis Berger din Statele Unite și Ernst & Young, cu expertiză în domeniul finanțăril­or, care împreună cu alte trei firme din Franța,Grecia și România s-au angajat să facă studiul și să găsească finanțarea. A fost încheiat contractul nr. 127.920/26.11.2015, în valoare de 3,9 milioane euro, pentru servicii de asistență și consultanț­ă tehnică, economico-financiară și juridică pentru pregătirea și derularea contractul­ui de finanțare pentru Proiectul „Tuneluri rutiere subtravers­are Dunăre Galați-Brătianu”. Brătianu este localitate­a de pe malul tulcean. Erau identifica­te 7 posibile locații pentru construire­a tunelului. Pe 18 mai 2016, primarul Marius Stan a organizat o dezbatere de închidere a etapei 1.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania