Romania Libera

CÂT NE COSTĂ PENSIILE SPECIALE

Guvernul alocă anual peste 9 miliarde de lei pentru plata pensiilor speciale.

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

Autorități­le de la București alocă anual peste opt miliarde de lei pentru plata pensiilor militare de stat și un miliard pentru pensiile de serviciu. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovic­i, a anunțat, recent, că vrea să introducă o „taxă de solidarita­te” pentru pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei. Deocamdată, însă, Guvernul a amânat decizia.

În categoria pensiilor speciale sunt încadrate,generic,pensiile militare și pensiile de serviciu. De pensii militare beneficiaz­ă cei care au fost încadrați la MApN, MAI și SRI. De pensii de serviciu beneficiaz­ă cei care au lucrat ca procurori,judecători,personal auxiliar în instanțe judecătore­ști

și parchete, auditori ai Curții de Conturi. De pensii speciale beneficiaz­ă, de asemenea, foștii senatori sau deputați, dar și funcționar­ii publici parlamenta­ri.

Categorii de pensii

Potrivit unui răspuns primit la o interpelar­e a deputatei PNL Mara Calista, Ministerul Finanțelor a informat că prin Legea bugetului de stat s-au alocat pentru anul 2018 circa 9,096 miliarde de lei, din care circa 8,096 miliarde pentru pensiile militare de stat și un miliard pentru pensiile de serviciu. Pensiile speciale se plătesc din bugetele MAI, MApN și SRI (pensiile militare),Ministerul­ui Muncii (pensiile de serviciu) și Parlamentu­lui (indemnizaț­iile senatorilo­r și deputațilo­r).

La aceeași interpelar­e a răspuns și MAI, care a precizat că în anul 2018 numărul beneficiar­ilor de pensie militară de stat a fost de 83.076, cuantumul brut suportat de bugetul de stat fiind de 2,79 de miliarde de lei. MApN precizează că suma de la buget destinată plății pensiilor a fost de 3,589 miliarde.

În ceea ce privește pensiile de serviciu,acestea erau în iunie 2019 în număr de 9.312.Este vorba de 3.800 de procurori și judecători, care au o pensie medie de 18.180 de lei. De asemenea, sunt 1.789 angajați în instanțe judecătore­ști și parchete, cu o pensie medie de 4.233 de lei. Beneficiaz­ă de pensii de serviciu 1.453 foști angajați ca personal aeronautic, pensia medie fiind de 10.875 de lei. Pensia medie pentru cei care au lucrat la Curtea de Conturi este de 7.747,fiind vorba de 605 beneficiar­i.Au parte de pensii speciale 805 funcționar­i publici parlamenta­ri (4.451 de lei) și 850 de diplomați (5.531 de lei).

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Pensii uriașe pentru mii de români.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Pensii uriașe pentru mii de români.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania