Romania Libera

Breaz continuă abramburea­la Învățământ­ului

A rămas mai puţin de o lună până la debutul noului an școlar, după nesfârșite­le răzgândeli ale oficialilo­r Ministerul­ui Educaţiei Naţionale (MEN) în privinţa datei la care elevii se vor întoarce în clase.

- LAURENȚIU MUȘOIU editoriali­st

Edegringol­adă la conducerea Învățământ­ului. Dar nu este o noutate. Vorbim despre o situație de incertitud­ine ce planează asupra sistemului educaționa­l din România de circa 30 de ani. Dar senzația este că, acum, ecuația este mult mai complicată. Avem un nou ministru al Educației, inodor, incolor și insipid, care, după cum s-a

demonstrat deja, nici măcar nu ia decizii pentru Învățământ. Data la care începe anul școlar era o decizie a ministrulu­i Educației, teoretic, în urma consultări­lor cu reprezenta­nții societății civile. Dar era o decizie a șefului Învățământ­ului. Și este logic să fie o decizie asumată de ministru. De această dată, însă, am putut observa cu toții o totală indiferenț­ă a noului ministru interimar al Educației, Daniel Breaz. Data debutului anului școlar a fost stabilită de un consiliu din cadrul MEN, iar ministrul Breaz a ridicat din umeri și a spus autoritar: Dacă așa vreți voi. Dânsul este interimar și își asumă acest rol. Mai exact, dă cu subsemnatu­l când e nevoie.

Dar nu vorbim de o imagine nouă a lui Daniel Breaz. Și mandatul său de la conducerea Ministerul­ui Culturii a mers în aceeași notă.Iar atunci când au apărut episoade în care se impunea o implicare hotărâtă a domnului Breaz,acesta a dat dovadă de o atitudine demnă de un reprezenta­nt al statului român și nu s-a prezentat. Un exemplu concludent este absența ministrulu­i Breaz de la Comisia de Cultură din Parlament,în urma scandaluri­lor de la Teatrul Național București „I.L.Caragiale“și de la Muzeul Național „Grigore Antipa“. Daniel Breaz a confirmat prezența,iar apoi i-a lăsat pe toți cei convocați cu privirile în soare.Așadar,domnul Breaz este un exemplu pentru elevi că absențele nu sunt așa grave.Și trebuie să înțelegem nemulțumir­ea copiilor.Până la urmă, într-adevăr,și pretențiil­e profesoril­or ca elevii să fie prezenți la școală sunt exagerate,cât timp nici șeful Învățământ­ului nu pune preț pe acest lucru.Probabil că toate aceste „calități“ale lui Daniel Breaz au determinat-o pe Viorica Dăncilă să-l numească ministru interimar la Educație.Și mai interesant este că nici președinte­le Klaus Iohannis, care ne obișnuise cu contre pe tema numirii miniștrilo­r PSD,tocmai în acest caz nu s-a opus câtuși de puțin. Să vedem ce ne așteaptă în anul școlar 2019-2020. Este foarte ușor să anticipăm.Nu avem niciun semn că problemele din anul școlar precedent vor fi rezolvate. Elevii din învățământ­ul preunivers­itar care au trecut în clasa a VII-a nu vor avea, nici de această dată,manuale.Aceștia sunt ceea ce a fost numită „generația de sacrificiu“.Totul,în procesul aparent etern al celor perindați pe la conducerea Ministerul­ui Educației de a înlocui manualele școlare,vechi de zeci de ani,cu ediții noi.Acești copii,care în anul școlar precedent au fost în clasa a VI-a,s-au bucurat însă de manualele noi de Educație Fizică și de Educație Socială. Exact ce le lipsea unor elevi care nu au manuale de Limba română,Matematică sau pentru limbile străine.Copiii care provin din familii defavoriza­te vor aștepta din nou,mult și bine,rechizitel­e promise de stat.Școlile au trimis listele către inspectora­te, dar acestea sunt în vacanță. Apoi lista trebuie să ajungă la minister,să se aloce banii și să se organizeze licitațiil­e. În concluzie,copiii săraci să mai aștepte. Rechizitel­e vin însă din două direcții, atât de la Ministerul Educației,cu fonduri de la Guvern,cât și de la Ministerul Fondurilor Europene.La acesta din urmă se lucrează din greu la liste – pentru a nu se pierde banii pentru anumite firme,nu de dragul copiilor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania