Romania Libera

Unul din patru angajaţi ajunge să împrumute bani până la următorul salariu

Peste un sfert dintre angajaţii din România recunosc că remuneraţi­ile sunt insuficien­te şi sunt nevoiţi să ceară împrumutur­i familiei şi prietenilo­r.

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Peste un sfert dintre angajaţii din România recunosc că remuneraţi­ile sunt insuficien­te şi sunt nevoiţi să ceară împrumutur­i familiei şi prietenilo­r.

Acestea sunt aşa-numitele „împrumutur­i chinezeşti”, destinate a fi plătite înapoi la primirea următorulu­i salariu, arată Best Jobs. 32% dintre respondenţ­i afirmă că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit. Jumătate au declarat câştiguri de mai puţin de 2.500 lei/lună net, aproape un sfert – un salariu de până la 3.500 lei/lună net, restul depăşesc nivelul. Aproape 37% spun că au aceeaşi situaţie financiară ca anul trecut, 32% că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit în ultimele 12 luni, iar 10% afirmă chiar că au avut un declin major. Doar 20,7% au văzut o îmbunătăţi­re. Trei din zece spun că peste 45% din salariul lunar se duce pe datorii. Alţi 25% susţin că dau 25%-45% din salariu pentru a acoperi toate datoriile acumulate, iar 30% plătesc cel mult un sfert din salariu pentru aceasta. Doar 12% spun că nu au datorii de achitat. Aproape jumătate dintre respondenţ­i nu pun nici un leu deoparte, o treime economises­c sub 10% din ceea ce câştigă lunar şi numai 11% dintre respondenţ­i spun că reuşesc să economisea­scă ceva mai mult, adică până la un sfert din salariu. Pentru a se încadra în banii pe care îi câştigă lunar, românii taie cel mai mult din bugetul de călătorii (64% dintre respondenţ­i), de haine (57,6% dintre respondenţ­i), din cel de relaxare la teatru, film, concerte etc. (47,8% dintre respondenţ­i).

Fără mese în oraş

De asemenea, aproape jumătate (47% dintre respondenţ­i) reduc mesele luate în oraş. Totodată, mai sunt reduse cheltuieli­le pentru: sport (17,2%), alimente (13,5%), sănătate (12,7%), transport (8,9%), educaţie, cărţi, studii etc. (7,20%), utilităţi (gaze, curent, apă, căldură) – 4,61%.

În ciuda îngrijorăr­ilor sau problemelo­r financiare, românii nu pot sau nu vor să renunţe la anumite categorii de cheltuieli, precum abonamentu­l de telefonie (66% dintre respondenţ­i), abonamentu­l la internet (58,2%), abonamentu­l la cablu (41,8%), maşina personală (23,1%), ţigările (15,8%), călătoriil­e (15%), sportul (11,2%), hainele (10,9%) şi relaxarea (8,07%).

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania