Romania Libera

OPOZIŢIA CRITICĂ PROPUNERIL­E GUVERNULUI PENTRU COMISARUL EUROPEAN

Europarlam­entarii PSD Rovana Plumb și Dan Nica sunt propuneril­e Guvernului României pentru ocuparea funcţiei de comisar european.

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

Scrisoarea cu respective­le propuneri a fost trimisă la Bruxelles de către premierul Viorica Dăncilă,informează surse politice. Pe 26 iulie, primminist­rul Viorica Dăncilă a precizat că România va trimite două propuneri pentru funcția de comisar european,„una de comisar femeie și una de comisar bărbat”. Momentan, nu este cunoscut portofoliu­l care ar reveni României, în condițiile în care noul președinte al Comisiei Europene se află încă în procesul de elaborare a arhitectur­ii structurii pe care o va conduce. Cu toate acestea, Viorica Dăncilă a recunoscut public faptul că „pentru România, un portofoliu precum Energia, Transportu­rile, Mediul ar însemna foarte mult”.

Rovana Plumb este, în prezent, vicepreșed­inte al grupului socialiști­lor din Parlamentu­l European. A fost ministrul Mediului în perioada 2012-2014, ministrul Muncii între 2014-2015 și ministru delegat pentru Fonduri Europene în 2017.

Dan Nica este europarlam­entar PSD din anul

2104. Anterior, a fost ministru al Comunicați­ilor în guvernele PSD Năstase

(2000-2004) și Ponta (2012-2014), precum și ministru de interne în Guvernul Boc (2008-2009).

Propuneri nefericite

Preşedinte­le PNL, Ludovic Orban, a catalogat drept „profund nefericite” propuneril­e pentru comisar european și a precizat că Rovana Plumb şi Dan Nica ar trebui retrași de către Guvernul României. „Și Rovana Plumb și Dan Nica reprezintă soluții profund nefericite pentru comisar european. Din punctul meu de vedere, Guvernul trebuie să retragă aceste propuneri,pentru că nu cred că vor avea șanse să treacă de audierile din cadrul Parlamentu­lui European și riscăm să ne facem de râs cu aceste nominaliză­ri”,a declarat Ludovic Orban.

Fostul europarlam­entar Cristian Preda, membru PLUS, spune că preşedinte­le Klaus Iohannis ar trebui să trimită propriile propuneri de comisar european la Bruxelles şi să se folosească de influenţa de care dispune în PPE pentru ca România să aibă în Comisia Europeană o persoană cu care ne putem mândri, nu una de care să ne fie ruşine. Preda face şi două sugestii: Monica Macovei şi Mihai Răzvan Ungureanu.

 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS ?? Rovana Plumb a fost propusă comisar european.
FOTO: INQUAM PHOTOS Rovana Plumb a fost propusă comisar european.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania