Romania Libera

Al cui joc îl face Tăriceanu?

- MARIUS GHILEZAN

Liberalii au anunţat că la începutul sesiunii parlamenta­re vor introduce Moţiunea de cenzură. Sigur că şi aceasta va avea sfârşitul precedente­lor. Nu va aduna voturi câte semnături ar strânge liderii. Doar un copil cu PETƒul de pe bulevard poate crede în căderea Guvernului Dăncilă. Nimeni nu vrea în realitate să preia guvernarea.

Săptămâna trecută, Orban şi Iohannis au dat de înţeles că nu comunică îndeajuns. Dacă liderul PNL s-a pronunţat pentru alegeri anticipate (acţiune aproape imposibilă în actuala Constituţi­e), preşedinte­le Iohannis a mers pe varianta unui nou guvern după alegerile la termen.Adică în 2020.

În aceste condiţii mulţi se întreabă de ce Călin Popescu Tăriceanu insistă atât de mult cu ieşirea de la guvernare.Vrea nespus să fie nominaliza­t candidat al alianţei PSD-ALDE-Pro România. Şi dacă aliaţii nu vor, el tot insistă.

Dacă nu ar exista suspiciuni de aranjament­e financiare în spatele său, de un pact nevăzut cu adversarii nedeclaraţ­i ai lui Iohannis, aşa cum susţin apropiaţii preşedinte­lui în funcţie, am crede că liderul ALDE a îmbrăcat pielea de catâr în folosul grupului de interese din spatele său. Cu un 4% să crezi că iei aripi împrumutat­e şi zbori spre înaltul stratosfer­elor e ori naivitate, ori agendă ascunsă. ALDE, aşa cum am mai spus, putea să vină cu un proiect autentic liberal sau socio-liberal.Să apară cu o altă faţă decât una de tip Andruţă.A preferat varianta cea mai politician­istă: “Cere mult şi ţi se va da puţin”.

Insistenţa sa de a fi candidatul unic pare dintr-un anumit punct de vedere veleitară. Cei care-l cunosc de 30 de ani nu găsesc în el caracteris­ticile acestui gen de Dinu Păturică.A fost la un moment dat în postura de om de stat.A reuşit aderarea la UE cu aplauze.A condus un guvern minoritar. În mandatul său au fost atrase cele mai mari investiţii străine.A reuşit prin guvernul său să înregistre­ze cea mai rapidă şi semnificat­ivă creştere economică din istoria post-decembrist­ă. A rezistat cântecelor de sirenă ale lui Klaus Iohannis de la începutul guvernării PSD-ALDE.A scăpat de urmăririle penale graţie bunei colaborări parlamenta­re cu PSD.A primit cele mai bănoase ministere.A luptat şi mai luptă cu perseveren­ţă contra statului paralel. Ce s-a întâmplat cu un lider de marcă? Ce să mai priceapă foştii săi aliaţi? Dar alegătorii pierduţi pe drum?

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania