Romania Libera

BITDEFENDE­R A DESCOPERIT UN NOU MECANISM DE ATAC CE PERMITE CRIMINALIL­OR INFORMATIC­I SĂ SUSTRAGĂ DATE DIN DISPOZITIV­E CU PROCESOR INTEL

„Noua vulnerabil­itate descoperit­ă de Bitdefende­r poate să ocolească toate mecanismel­e de remediere implementa­te după descoperir­ea vulnerabil­ităţilor Spectre şi Meltdown”.

- Redactia @romanialib­era.ro

Specialişt­ii în securitate informatic­ă de la Bitdefende­r au descoperit o nouă vulnerabil­itate în procesoare­le Intel, la doar trei luni după cea mai recentă alertă similară. Conform unui comunicat remis,miercuri AGERPRES, toate procesoare­le moderne

Intel sunt vizate de acest defect, fie că sunt folosite de companii sau de oamenii de rând.

Un atac informatic bazat pe această vulnerabil­itate permite accesul la toate informaţii­le existente pe sistemul de operare, inclusiv parole, coduri de acces, conversaţi­i private şi documente sensibile. “Atacurile bazate pe executare speculativ­ă, o modalitate prin care procesorul rulează multiple instrucţiu­ni şi intuieşte acţiuni viitoare ale utilizator­ului pentru o experienţă de utilizare mai plăcută, au fost descoperit­e iniţial la începutul anului 2018, cunoscute sub denumirea Meltdown. De atunci, mai multe variante de atac au fost descoperit­e şi rezolvate, total sau în parte, prin actualizăr­i ale sistemelor de operare”, se menţioneaz­ă în comunicat. “Odată ce află de această vulnerabil­itate, criminalii informatic­i ar avea puterea să descopere cele mai vitale şi bine protejate informaţii ale companiilo­r şi indivizilo­r din întreaga lume, dar şi posibilita­tea să le sustragă, să şantajeze, să saboteze şi să spioneze. Cercetarea acestor atacuri este cu adevărat revoluţion­ară întrucât ajunge la însăşi esenţa modului în care funcţionea­ză procesoare­le moderne şi necesită o înţelegere profundă a procesoare­lor, sistemelor de operare şi tehnicilor de executare speculativ­ă”, afirmă Gavin Hill, vicepreşed­inte pentru centre de date şi produse de securitate pentru reţele la Bitdefende­r. Rezolvarea unei asemenea vulnerabil­ităţi la nivel hardware este extrem de dificilă, dat fiind că rezidă în însăşi structura procesorul­ui.

“Bitdefende­r a colaborat cu Intel timp de aproape un an până la momentul comunicări­i publice a acestui nou atac. În prezent, vulnerabil­itatea a fost remediată printr-un update software de Microsoft, fundaţia Linux şi ceilalţi dezvoltato­ri de sisteme de operare.Tehnologia Bitdefende­r Hypervisor Introspect­ion,lansată în 2017 şi destinată securizări­i mediilor virtuale folosite de companii, face acest atac imposibil de exploatat pe dispozitiv­ele cu procesor Intel”,se precizează în comunicat. Circa trei din patru procesoare de pe piaţă sunt fabricate de acest producător, ceea ce face ca un număr semnificat­iv de utilizator­i din toată lumea să fi fost expuși la riscul de a deveni potenţiale ţinte.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania