Romania Libera

Coaliția PSD-ALDE, la un pas de rupere

Oficial, PSD și ALDE continuă guvernarea. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu pândește momentul potrivit pentru a părăsi coaliţia.

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

În ședința CEx a PSD, Viorica Dăncilă le-a transmis colegilor de partid că a discutat cu Călin Popescu Tăriceanu și că ALDE nu va ieși de la guvernare. În ciuda acestor asigurări, PSD se așteaptă ca ALDE să părăsească Guvernul și social-democrații au discutat variantele pe care le au. Liderii PSD consideră că ar putea merge mai departe cu un Guvern fără o susținere majoritară în Parlament. Tensiunile din coaliție sunt motivate, oficial, de opoziția ALDE față de rectificar­ea bugetară.

În ședința CEx a PSD, Viorica Dăncilă le-a transmis colegilor de partid că a discutat cu Călin Popescu Tăriceanu și că ALDE nu va ieși de la guvernare. În ciuda acestor asigurări, PSD se așteaptă ca ALDE să părăsească guvernul și social-democrații au discutat variantele pe care le au. Liderii PSD consideră că ar putea merge mai departe cu un guvern fară o susținere majoritară în Parlament.Tensiunile din coaliție sunt motivate, oficial, de opoziția ALDE față de rectificar­ea bugetară.De fapt,Tăriceanu este deranjat de faptul că Dăncilă nu îl acceptă candidat unic al stângii la prezidenți­ale. Dăncilă este

candidatul PSD la alegerile prezidenți­ale. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, după şedinţa CEx a social-democraţil­or, că PSD a decis să continue alianţa de guvernare cu ALDE. Aceasta a mai spus că Guvernul PSD-ALDE mai are proiecte de implementa­t şi că majoritate­a colegilor din partid a decis că nu este oportună cooptarea formaţiuni­i Pro România la guvernare.

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a declarat că PSD nu acceptă un ultimatum din partea ALDE, precizând însă că social democraţii iau în calcul ”o remaniere a miniştrilo­r care nu au performat şi ajustarea programulu­i de guvernare”. Reacţia preşedinte­lui PSD vine în condiţiile în care ALDE a transmis, luni, că rectificar­ea bugetară adoptată de Guvern este ”nerealistă”. Formaţiune­a condusă de Călin Popescu Tăriceanu a cerut o restructur­are guvernamen­tală. Preşedinte­le ALDE Călin Popescu Tăriceanu i-a dat ultimatum premierulu­i Viorica Dăncilă ca până pe 20 august să adopte măsurile cerute de ALDE.

Liderul senatorilo­r ALDE, Daniel Zamfir, i-a răspuns premierulu­i Viorica Dăncilă, că „ALDE nu poate rămâne la guvernare în absolut orice condiţii”. Senatorul aminteşte că ”ALDE doreşte să aibă loc o restructur­are a Guvernului,care să aibă ca principal atu competenţa, dorim un nou program de guvernare, care să recâştige încrederea populaţiei în actul de guvernare şi bineînţele­s, trebuie făcută o reformă a instituţii­lor”.

 ??  ??
 ??  ?? Viorica Dăncilă susține că PSD nu acceptă ultimatumu­ri.
Viorica Dăncilă susține că PSD nu acceptă ultimatumu­ri.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania