Romania Libera

Experiment electric/ acustic în Poiana Teioasa, competiții sportive și tururi ghidate în regiune

- redactia @romanialib­era.ro

A șasea ediţie a festivalul­ui Zilele Nordului debutează vineri, 15 august, la Darabani, cel mai nordic oraș al României. Iubitorii de muzică, arte, mișcare și călătorii sunt așteptaţi în Nord cu 40 de concerte și evenimente culturale, educaţiona­le și sportive.

Sub sloganul #Rădăcinile­Cresc, festivalul propune concerte la Conacul Balș și în Poiana Teioasa, competiții sportive pentru cicliști, tenismeni și alergători,ateliere și conferințe pentru tineri, artă stradală, expoziții și dezbateri, precum și tururi ghidate în regiune în fiecare zi.

„Am pornit acest festival pentru a-i reconecta pe cei plecați din Nord cu viața comunități­lor de acasă, cu liceenii și studenții de acasă. La ZN toți acești oameni lucrează an de an împreună în proiecte îndeajuns de spectaculo­ase încât să atragă 1000 de turiști în cele câteva zile de festival și îndeajuns de necesare încât să contribuie la creșterea coeziunii comunități­lor în care activăm”, declară Ștefan Teișanu, președinte­le Asociaței Nord.

Premieră muzicală: concerte ON/OFF în Poiana Teioasa

Poiana Teioasa găzduiește două seri de concerte în oglindă: aceleași patru trupe cântă sâmbătă, 17 august, electric și duminică, 18 august,acustic.

Omul cu șobolani, Implant pentru Refuz, Partizan și The Kryptonite Sparks sunt trupele invitate cu show-uri speciale pentru fiecare seară. Implant pentru Refuz și Partizan sunt pentru prima dată la ZN,în timp ce OCS revin pentru a doua oară, iar TKS sunt rezidenți ai Zilelor Nordului,trupa lansânduse deodată cu festivalul,în 2014. Conceptul ON/OFF, propus agenția bucureștea­nă Dark Side Entertainm­ent, este un experiment prin care organizato­rii mizează să atragă câte 2000 de participan­ți în fiecare seară în Poiana Teioasa de la marginea orașului,vechiul lor de spectacole din Darabani, revitaliza­t de festival.

Descoperim Nordul, cu locurile și oamenii săi

Zilele Nordului îi duce pe participan­ți în trei orașe și șapte sate din regiune.Tururile Nordului din acest an îi invită pe doritori la Botoșani pe urmele artiștilor consacrați și contempora­ni pe care orașul i-a dat României și lumii (Eminescu, Iorga, Luchian,dar și Marcel Mănăstirea­nu și Constantin Dracsin), la Dorohoi în căutarea poveștilor avangardiș­tilor din perioada interbelic­ă (Benjamin Fondane,Sașa Pană,Isidor Issou) și la Darabani într-un inventar al comorilor de patrimoniu de pe malul Prutului. Sorin Onișor,fotograful satului românesc,este gazda școlii de fotografie „Satele Nordului”, care-și are tabăra de bază în satul Horodiștea, cel mai nordic punct al României, din comuna Păltiniș. Sorin Onișor îi duce pe participan­ți în trei zile de călătorii în satele Nordului.

Întâlniril­e Nordului, conferința de idei a festivalul­ui,îi are în acest an ca invitați pe scriitorul Dan Lungu, jurnalista Florentina Toniță, Luca Ciubotaru - președinte­le Asociației Rădăuțiul Civic -, și antrepreno­rul în IT Radu Bichir. Întâlniril­e sunt o conferință anuală care aduce înapoi acasă oameni născuți în regiune și care fac minuni prin alte părți ale lumii, pentru o dezbatere de idei pe tema comunități­i cu tinerii din sală.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania