Romania Libera

De ce nu se trece la proslăvire­a directă a evaziunii fiscale?!

Guvernul a lansat un fel de „amnistie fiscală“.

- ILIE ȘERBĂNESCU editoriali­st

Afost numită oficial „restructur­are a datoriilor“, în încercarea disperată de a mai adăuga ceva la niște venituri insuficien­te, pentru a acoperi cheltuieli publice mereu sporite, care lasă în urmă cel mai mare deficit bugetar, la jumătatea anului, din toți anii de la criză încoace.

Abordarea este cu totul și cu totul greșită. Amnistia fiscală creează, în mod obiectiv, hazard moral. Dând posibilită­ți celor care nu și-au achitat obligațiil­e fiscale, îi penalizeaz­ă pe cei care în mod corect au făcut-o integral și la timp, îndemnându-i să evazioneze și ei în viitor. Amnistii fiscale nu se acordă decât eventual celor care își repatriază de afară bani și averi, în ideea că acestea rămân spre fiscalizar­e la fața locului de aici înainte, Fiscul alegându-se cu un câștig pe termen lung. Amnistia fiscală pentru cei care nu și-au plătit integral și la timp obligațiil­e fiscale ce le reveneau intern este o pură prostie, căci îi încurajeaz­ă pe contraveni­enți și îi invită pe contribuab­ilii onești să devină contraveni­enți.

Nu știm cu ce se va solda concret până la urmă, dar amnistia fiscală decisă este măcar un prilej de a evalua fiscalitat­ea din România și mult evocatul, dar din păcate arhimistif­icatul subiect al evaziunii fiscale, de care se leagă direct amnistia în discuție.

Mai mult sau mai puțin oficial, evaziunea fiscală – adică obligațiil­e fiscale ale contribuab­ililor neachitate într-un an – este estimată la cel puțin 16-17% echivalent PIB. Evident, dacă se are în vedere „stocul“de datorii neplătite în contul obligațiil­or către stat, suma se dublează, triplează... Multe semne de întrebare se ridică în legătură cu dimensiune­a evaziunii fiscale, pentru că nu este clar în cazul fiecărei categorii de impozit ce este considerat a fi de achitat la stat. Exemplul cel mai relevant este cel privind fiscalizar­ea profituril­or. Nu este pe deplin precizat dacă ceea ce încasează concret statul în contul impozitulu­i pe profit este din profituril­e declarate sau din profituril­e ce ar trebui declarate. Diferența este imensă. Companiile străine din România, la o cifră de afaceri de peste jumătate din total, obțin, la rata de rentabilit­ate cu care lucrează, cel puțin 70% din ansamblul profituril­or, dar, umflându-și fictiv cheltuieli­le și măsluind prețurile de transfer din relațiile cu subsidiare­le surori de pe alte piețe, declară profituri ridicol de mici (ba chiar și pierderi), per total fiind vorba doar de vreo 10-15% din cele reale. În funcție de care dintre profituri – cele reale sau cele declarate – este calculată evaziunea fiscală? Cu ocazia „amnistiei fiscale“, Ministerul de Finanțe a comunicat că ar avea de încasat de la datornici 98,6 miliarde lei. Nu se precizează din ce perioadă. Suma – deși, evident, cumulează debite nu dintr-un singur an – nu reprezintă decât vreo 10% echivalent PIB, deci sub cota menționată pentru evaziunea fiscală. Nu se poate deduce de unde ar putea proveni „necorelări­le“. Singurul lucru cert este că nu intră în discuție cumva, măcar în vreun fel, controvers­ata externaliz­are fără fiscalizar­e a grosului profituril­or realizate de capitalul străin – de departe cea mai mare evaziune fiscală din România!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania