Romania Libera

Cine sunt în realitate beneficiar­ii amnistiei fiscale

Îndelung anunţată în ultimele luni, amnistia fiscală a intrat în vigoare. Ea presupune anularea dobânzilor şi penalităţi­lor, în anumite condiţii.

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Îndelung anunţată în ultimele luni, amnistia fiscală a intrat în vigoare. Ea presupune anularea dobânzilor şi penalităţi­lor, în anumite condiţii. Mult-așteptatul proiect OG 6, din 31 iulie, privind instituire­a unor facilități fiscale, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial 648, din 5 august.

Mult-așteptatul proiect OG 6, din 31 iulie, privind instituire­a unor facilități fiscale, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial 648, din 5 august. Există un capitol dedicat exclusiv restructur­ării obligațiil­or bugetare restante mai mari de un milion de lei, înregistra­te de persoane juridice, la cei care, surprinzăt­or, nu sunt în insolvență. Aceștia pot beneficia de anularea tuturor accesoriil­or, cât și a 50% din obligațiil­e principale.

„Legiuitoru­l a inclus și un al doilea capitol, care se dorea, cel puțin inițial, să se aplice tuturor celorlalți debitori, atât când sumele erau sub 1 milion de lei, cât și când depășeau pragul. Cei mai mulți interesați de balonul de oxigen au fost excluși fără nicio explicație și fără nici un argument”, spune Mihaela Mitroi de la EY. Nota de fundamenta­re a actului normativ nu conține nimic edificator. Dimpotrivă, se afirmă în numeroase rânduri că scopul e îmbunătăți­rea mediului de afaceri şi de a recupera obligațiil­e restante.

„În acest fel, se realizează o discrimina­re evidentă: persoanele juridice de drept privat sau marea majoritate a acestora nu au, practic, la îndemână niciun instrument pe care să îl poată folosi, spre a beneficia de amnistie”, susţine reprezenta­ntul EY.

Şi mai discrimina­toriu e faptul că un sediu permanent sau o sucursală a unei persoane juridice străine de drept privat, neavând personalit­ate juridică, se poate încadra în sfera de aplicare a Capitolulu­i II și, deci, poate beneficia de amnistie, la obligații bugetare restante de peste 1 milion de lei, observă Mihaela Mitroi. O altă discrimina­re şi mai mare, explică expertul, e situația debitorilo­r cărora li s-au comunicat decizii de impunere (chiar cu sume sub 1 milion de lei) între 1 ianuarie 2019 și intrarea în vigoare a OG 6, care nu sunt cuprinși în nici unul dintre scenariile în care ar putea beneficia de amnistie. Aşadar, din nou suntem în fața unui act normativ potențial generator de controvers­e între contribuab­ili și autorități.

Cei mai mulți interesați de balonul de oxigen au fost excluși fără nicio explicație și fără niciun argument.“

MIHAELA MITROI, EY România

 ?? FOTO PIXABEY ??
FOTO PIXABEY

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania