Romania Libera

Lovitură de teatru: Abu Dhabi dă Riadul pe Teheran

- gabriela.anghel @romanialib­era.ro

Devastat de peste cinci ani de război civil, între forțele proguverna­mentale care luptă împotriva rebelilor huthi, Yemenul s-a cufundat și mai mult în haos odată cu preluarea Palatului Prezidenți­al din Aden de către separatișt­i, după mai multe zile de confruntăr­i.

Devastat de peste cinci ani de război civil, între forţele proguverna­mentale care luptă împotriva rebelilor huthi, Yemenul s-a cufundat și mai mult în haos odată cu preluarea Palatului Prezidenţi­al din Aden de către separatișt­i, după mai multe zile de confruntăr­i.

Forțele susținute de Emiratele Arabe Unite au preluat puterea la Aden, în weekend, punând în pericol eforturile Arabiei Saudite de a susține forțele guvernamen­tale yemenite. Separatișt­ii yemeniți au capturat poziții guvernamen­tale și militare importante în Aden, capitala de facto, deschizând calea unei secesiuni a sudului țării.

Luptele izbucnite săptămâna trecută în marele oraș din sudul Yemenului, soldate cu 40 de morți și 260 de răniți, potrivit surselor ONU, au opus partizanii independen­ței sudului Yemenului și unitățile guvernamen­tale, dezvăluind diviziunil­e din coaliția militară condusă de Arabia Saudită, care intervine din 2015 împotriva rebelilor huthi și pentru restabilir­ea puterii guvernului yemenit.Acesta a acuzat Emiratele Arabe Unite, unul dintre partenerii-cheie ai coaliției, că susțin separatișt­ii, în timp ce Riadul continuă să-l susțină pe președinte­le Hadi – o susținere mai mult simbolică,președinte­le Abd Rabbuh Mansur Hadi aflându-se în Arabia Saudită. Surse militare au declarat,

pentru AFP, că separatișt­ii au capturat trei cazarme ale forțelor guvernamen­tale din Aden,unde puterea loialistă și-a stabilit sediul după ce capitala istorică a țării, Sanaa (în nord),a căzut în mâinile rebelilor huthi. În ultimele zile, guvernul yemenit a făcut apel la Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite să „pună urgent presiune“asupra partizanil­or unui Yemen de Sud independen­t, „pentru împiedicar­ea escaladări­i militare“.

Arabia Saudită, în impas

Emiratele Arabe Unite (EAU) își recalibrea­ză politica externă față de războiul din Yemen și față de amenințări­le asupra navigației în Golf, și au reluat relațiile cu Iranul rival, lăsând aliatul saudit în dificultat­e. Săptămâna trecută, o fotografie a unui comandant al Gărzii de Coastă iraniene, surâzător la o reuniune în Teheran cu omologul său din Emirate, a alertat țările regiunii, fiind vorba de prima reuniune anunțată după ani de zile. Într-un discurs pronunțat de reprezenta­ntul EAU în Consiliul de Securitate la începutul verii, acesta a refuzat să desemneze Iranul drept „actorul“aflat în spatele unei serii de atacuri asupra unor petroliere în largul apelor sale. Randa Slim, analist la Middle East Institute, arată că aceste etape făceau parte dintr-o campanie deliberată ce ducea spre Teheran. Vineri, rebelii huthi din Yemen, susținuți de Iran, au anunțat că „vor îngheța“atacurile contra Emiratelor, pentru că Abu Dhabi și-a schimbat „poziția politică și militară“față de războiul din Yemen.

Decizia EAU de a se demarca de Yemen are repercusiu­ni majore asupra Arabiei Saudite, care acum nu are un partener major. Potrivit lui Slim,„prezența unei forțe similare celei a Hezbollah-ului (cea a rebelilor huthi) la frontierel­e lor a constituit mereu o amenințare existenția­lă pentru saudiți“, o amenințare ce nu s-a materializ­at niciodată pentru EAU. Pentru Emirate, un Yemen divizat – cu huthi controlând nordul și milițiile aliate dominând sudul – ar putea fi o soluție acceptabil­ă. Ceea ce nu este cazul pentru saudiți,care au o frontieră de 1.800 km de-a lungul nordului yemenit. Nu este prima dată când Yemenul ar fi divizat. Între anii 1960 și 1990, țara a fost împărțită între o republică socialistă în sud și o republică arabă a Yemenului în nord.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania